in ,

Obnova dvorca Inkey u Rasinji zaustavljena zbog novog spora oko vlasništva

Dvorac Inkey u općini Rasinja / arhivska fotografija

Čini se kako od najava prema kojima je dvorac Inkey u Rasinji trebao postati Welness hotel neće biti ništa- barem dok se ne razriješi novootkriveni imovinsko – pravni spor.

Prema članku koji je objavio Jutarnji list, obnova stoji zato što se osim Koprivničko  -križevačke županije, na dijelu čestima pojavio još jedan potencijalni vlasnik.

Županija je veći dio kompleksa 2019. godine na javnoj dražbi kupila za 410 tisuća kuna, odnosno oko 54 tisuće eura, jer je naumila od ovog zaštićenog kulturnog dobra napraviti wellness hotel, u međuvremenu su otkupljene i obližnje parcele, no sada projekt kojem je potporu dalo i ministarstvo turizma stoji. 

U Rasinji se nekoć na površini od desetak hektara nalazilo vlastelinsko sjedište. Bio je to sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem. Riječ je o prekrasnom dvorcu Inkey, zanimljivih fasada i s klasicističkim glavnim ulazom kojeg su poduzetni veliki župan Inkey de Pallin i njegovi nasljednici izgradili u 19. stoljeću.

Članak o povijesti Rasinje moguće je pročitati ovdje: 

Obnova Zagrebačke katedrale napreduje unatoč brojnim izazovima

Crno – bijeli film „Grička Vještica“ danas se smatra izgubljenim, scenarij je pisala Zagorka a režirao ga je Hinko Nučić