in

Crno – bijeli film „Grička Vještica“ danas se smatra izgubljenim, scenarij je pisala Zagorka a režirao ga je Hinko Nučić 

Snimljen je 1920. godine. Uz crno-bijeli, nijemi film u režiji Hinka Nučića veže se više povijesnih zanimljivosti.

Scenarij za ekranizaciju istoimenog ciklusa napisala je sama Zagorka. Neki izvori navode da je ulogu Siniše u filmu igrao Josip Bombelles (prikazan na fotografiji) plemić, koji je kao mladić sudjelovao u osnivanju prvog hrvatskog poduzeća za proizvodnju filmova „Croatia“ u Zagrebu te posjedovao većinu njezinih dionica.

Grof je živio iznimno zanimljivim životom, bavio se automobilizmom, diplomacijom te kasnije radio kao višestruki obavještajni agent, što ga je naposljetku stajalo glave. Film je režirao Hinko Nučić, koji je u prvoj kazališnoj adaptaciji utjelovio lik kapetana Siniše te nakon desetljeća režirao drugi postav „Gričke vještice“ na daskama HNK u Zagrebu.

Hinko Nučić kao grof Siniša Vojković Vojkffy FOTO: Memorijalni stan Marije Jurić – Zagorke

Njegova žena, slovenska glumica Vika Podgorska u tom postavu igrala je ulogu kontese Nere, međutim njezina uloga u ekranizaciji pripala je Meliti Bohinec.

Zašto je film izgubljen?

Film je danas izgubljen, niti jedan njegov primjerak ne može se pronaći u studijskim arhivima, privatnim zbirkama ili javnim kinotekama. Izgubljeni filmovi su karakteristika ranih perioda, odnosno prvih desetljeća filma. Kao jedan od razloga za tako velik broj nestalih filmova navode se tehničke karakteristike, odnosno korištenje nitroceluloze za izradu filmske vrpce, koja ih je činila zapaljivom i osjetljivom na oštećenja.

Najvažniji je, međutim, bio u komercijalnim razlozima, odnosno nastojanju ranih filmskih proizvođača i studija da uštede na troškovima skladištenja, odnosno shvaćanju filma kao “jeftine” zabave za mase koja nema nikakvu povijesnu ili umjetničku vrijednost.

Filmovi su također bili uništavani iz političkih razloga, kao ekstreman oblik cenzure. Bilo kako bilo od filma „Grička vještica“ iz 1920. danas je ostala samo arhivska bilješka.

Obnova dvorca Inkey u Rasinji zaustavljena zbog novog spora oko vlasništva

Slavhalla: u Slavoniji bacaj sjekiru poput drevnog slavenskog ratnika