in ,

U sjeni čuvenog arboretuma, još spava Opeka, dvor kojeg su grofovi vrtlari tako brižno čuvali da je preživio ratove i stradao u miru

Dvorac Opeka / Blaga & misterije

Arboretum Opeka samo je jedan u nas, jer takvog parka, s tolikim prirodnom bogatstvom nema nadaleko u ovom dijelu Europe. Na našim područjima relativno je malo poznat i čini se da je u zapadnim zemljama poznatiji nego među našim ljudima. Prostire se na površini od 64 hektara, dijelom u podnožju maceljskog groblja a dijelom na ravnici, u općini Vinici, naselju Marčan.

Njegova prava ljepota prisutna je u svako doba godine i u parku se izmjenjuju bjelogorice, crnogorice, ogromni hrastovi, lipe, jaseni, grabovi, crvene bukve, vrbe, platane i jablanove. Prave im društvo smreke, borovi, jele, tise i crnogorične puzavice kojih je na dragulju parka, dvorcu Opeka, isprepleteno više od 20 vrsta.

Dvorac Opeka / Blaga & misterije

Izgrađen je u baroknom stilu u drugoj polovici 17. stoljeća i nalazi se u gornjoj polovici parka. Kasnije mu vlasnici postaju Draškovići, a potom i Bombellesi koji ga proširuju te mu dodaju terase i kule. U njegovoj se blizini nekoć vadila opeka pa je po tome dvorac i dobio ime – Opeka na što i danas podsjeća maleno jezerce na kraju parka u blizini ceste.

Formiranje parka počelo je oko 1860. godine, no to je mjesto i ranije bilo oaza različitog drveća i grmlja koje je uređenjem ostalo sačuvano. Park su obogaćivali vrsti vrtlari grofovi Bombellesa koji su zahvaljujući svojem velikom bogatstvu mogli nabavljati skupocjeno drveće iz svih krajeva svijeta.

Vinički Bombellesi težili su da sjedište njihovog posjeda bude tako uređeno da svojim sjajem i ljepotom natkrili sve ostale slične vlastelinske posjede. Uskoro, Opeka je postala predmet zavisti sve vlastele diljem Austro – ugarske monarhije.

Dvorac Opeka / Blaga & misterije

Sami Bombellesi uređenjem su htjeli ukazati i na svoje visoko podrijetlo koje ih je dovodilo u srodstvo i s carskim kućama Francuske i Austrije. Naime, stric Marka Bombellesa, prvog vlasnika Opeke iza Draškovića bio je oženjen bivšom Napoleonovom ženom, caricom Marijom Lujzom koja je bila austrijska princeza. Markov otac bio je učitelj Franje Josipa i Maksimilijana Hazburškog.

Stradala u miru

Bombellesi su čuvali Opeku tako da ju nikakvi ratni vihori nisu uništili. Iz toga razloga park je dočekao naše vrijeme relativno uščuvan što se ne može reći za dvor koji se nalazi u izrazito lošem stanju.

U vlasništvu obitelji Bombelles dvorac je bio sve do 1945. kada je potpao po upravu Rajonske uprave, Ekonomije Predsjedništva vlade NR Hrvatske, te Šumarije Varaždin. Za vrijeme Drugog svjetskog rata ustaše su pritvorile i ubile Josipa Bombellesa.

Dvorac Opeka / Blaga & misterije

Partizanska vlast, pak, tjera  obitelj iz dvorca u svibnju 1946. godine. Prema dostupnim podacima dio namještaja je uspjela spasiti Ferdinandina, grofica Marchant Et d’ Ansembourg, kći Marka Bombellesa mlađeg, tada nizozemska državljanka.

Dio pušaka su za vrijeme rata odnijele ustaše, a dio su odnijele komunističke vlasti, između ostaloga i lovačku zbirku cara Maksimilijana Meksičkoga kojoj se gubi svaki trag. Posljednji Bombelles, Joseph, napušta Hrvatsku 1954. i seli u Njemačku, pa u Ameriku, čime završava epoha Bombellesa u Hrvatskoj duga 102 godine.

Nacionalizacija

Nakon Drugog svjetskog rata dvorac je služio u razne namjene. Nakon nacionalizacije bio je prenamijenjen za rezidenciju Josipa Broza Tita, prilikom njegova boravka u lovištima Zelendvor.

Bile su izrađene detaljne skice dvorca te arhitektonski nacrti te izvedena manja adaptacija, međutim Tito je u njemu boravio svega nekoliko puta, a nakon toga je u dvorcu smještena škola, a potom i učenički dom.

Dvorac Opeka / Blaga & misterije

Restauratorski zavod Hrvatske još je 1969. godine izradio idejne skice obnove, međutim, do nje nije došlo. Osamdesetih je godina planirano novo uređenje, ovoga puta za potrebe ustanove Arboretum Opeka iz Vinice. Bio je osiguran dio sredstava kojim su započeti radovi, ali se zbog nedostatka daljnjih sredstava radovi prekidaju, te je dvorac nastavio propadati.

Planovi za revitalizaciju Opeke postoje i o njima se govori prvenstveno kada treba prikupljati političke bodove. Iz godine u godinu, dvora je sve manje i pitanje je vremena kada će ga proždrijeti okolni arboretum.

Od svijeće i rakije do pogače: blagdanski stol uređivao se po pravilima povezanima s drevnim kultom predaka

Kad se bolest ne bi povukla, vjerovali su kako je nastala od uroka, tražili pomoć baba i odlazili na daleka ljekovita mjesta