in ,

Kad se bolest ne bi povukla, vjerovali su kako je nastala od uroka, tražili pomoć baba i odlazili na daleka ljekovita mjesta

U narodnoj medicini česte su različite preventivne radnje protiv bolesti, neplodnosti ili smrti. Magijskim postupcima, koji su uvijek isprepleteni s religijskima, izravno se utječe na nadnaravni svijet i izaziva određene promjene.

Kada se radi o bolesti narod se oduvijek nastojao izliječiti vlastitim prokušanim metodama liječenja koje su se prenosile s generacije na generaciju. Liječnici službene medicine u prošlosti su često bili daleko, a lijekovi preskupi. Osim toga, liječnici nisu bili učeni izliječiti bolesti nastale bacanjem uroka, gdje lijekovi ne pomažu.

U slučajevima kad se bolest ne bi povlačila smatralo se da se radi o uroku pa se obraćalo babama kako su nazivali starije žene koje su uroke znale skidati. Tražile su se usluge od suseljana koji su imali znanja, za primjerice namještanje kostiju ili vađenje zuba, ili od svećenika koji su kao pismeni ljudi imali, vjerovalo se, osnovno medicinsko znanje.

U slučaju bolesti odlazilo se i na ljekovita mjesta (izvore, šume i mjesta izvan putova) uz koja su se oduvijek vezale razne legende i vjerovanja o ukazanjima svetaca, zakopanom blagu i čudotvornim ozdravljenjima.

Takva mjesta su i izvori Gašinac, Grabovac, Prdljevac,Vinkovac, sv. Petka, Slavonski Kobaš u Brodskom Posavlju koja su se obilazila radi iscjeljenja. Zbog vjerovanja u iscjeliteljsku moć vode, ona se pila, njome se umivalo ili se u nju bacao novac. Takve radnje poznate su još u Staroj Grčkoj.

Foto: Kod izvora Gašinac,1912.

Izvorska voda

Voda s izvora Gašinac liječila je očne bolesti, epilepsiju i razne rane. Uz izvor se veže nekoliko različitih usmenih predaja. Prema jednoj je pastir iz Čelikovića na tom mjestu čuo glas da idući dan donese sliku Majke Božje i postavi je kraj izvora. On je to učinio, ali na povratku kući ponio je sliku.

Idućeg dana kad je došao na izvor, slika je opet bila tamo. To se ponavljalo nekoliko narednih dana te su mještani u tom događaju vidjeli poruku i odlučili sagraditi kapelicu. Zajedno s tadašnjim župnikom Ernestom Jungom, 1910. godine podigli su pokraj izvora kapelicu u čast Gospe Lurdske.

Foto: Blaga & misterije

Bolesti očiju liječila je i voda s izvora Grabovac u Varoškom brdu koji je dobio ime po grabu. Na njemu su ostavljani novčani prilozi i stvari koje su bile u doticaju s bolesnicima.

Svetište i izvor pitke vode Sveta Petka prema vjerovanju liječi nerotkinje, padavicu, dječje bolesti. Nalazi se u šumi Pribudovac, nedaleko Brodskog Vinogorja. Seljaci iz okolnih sela znali su tijekom godine dotjerati bolesnu stoku na svetište i protjerati je kroz bazen ili potok.

Svetište je oko 1760. godine podigao brodski trgovac Naum Dimović. Probavne smetnje uklanjalo se vodom s izvora Prdljivca ili izvora Vinkovac. Molitve, izražavanje zahvalnosti i ostavljanje darova (svijeća, votiva, komada platna) još su neke od radnji koje se obavljaju na takvim magijskim mjestima.

U sjeni čuvenog arboretuma, još spava Opeka, dvor kojeg su grofovi vrtlari tako brižno čuvali da je preživio ratove i stradao u miru

Na Božić malo iza ponoći, iz mora kod uvale Vrulja kažu, izroni kraljevska kočija koja stiže iz potonulog grada Pelegrina