in

PORUŠENO SRCE GRADA: U centru Petrinje, obnovljena je prva zaštićena zgrada stare gradske jezgre

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

U okviru programa koji zajedno provode Ministarstvo kulture i medija i Grad Petrinja obnavlja se 26 pojedinačno zaštićenih kuća u kulturno-povijesnom središtu Petrinje. Ovih su dana tako završeni radovi cjelovite obnove na obiteljskoj kući sagrađenoj oko 1910. godine na adresi Matije Gupca 21, u Petrinji.

Cjelovitoj obnovi prethodila su geomehanička i restauratorska istraživanja u sklopu kojih je nađen izvorni oslik iz vremena gradnje zgrade koji je restauriran i prezentiran u sklopu obnove. Zgradi je vraćen izvorni izgled pročelja te restaurirana izvorna ograda koja je povezivala prostor pogona i same upraviteljeve zgrade. Također, provedena je protupotresna obnova, primijenjene su sve potrebne mjere ojačanja temelja zgrade te mjere energetske učinkovitosti, a radovi cjelovite obnove su trajali pet mjeseci.

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Izrazivši veliko zadovoljstvo završetkom prve cjelovite obnove na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u Petrinji ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je Ministarstvo kroz svoje službe, u prvom redu Konzervatorski odjel u Sisku, zatim Hrvatski restauratorski zavod, izravno i u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske odmah nakon potresa poduzelo hitne mjere zaštite kako bi se najvrjednija kulturna dobra zaštitila od propadanja, odnosno smanjio utjecaj progresivnih šteta, a sve s ciljem da se identitet Petrinje i najvrjedniji povijesni dio grada zaštiti i pripremi za cjelovitu obnovu.

Dodala je kako je za javne zgrade Vlada osigurala sredstva putem Fonda solidarnosti, međutim postojale su poteškoće sa zgradama u samom centru Petrinje, koje su pretežno mješovite namjene te nije bilo moguće povući sredstva iz Fonda. Ministarstvo kulture i medija, uz najveći angažman Konzervatorskog odjela u Sisku izradilo je Program cjelovite obnove kulturno – povijesne cjeline Grada Petrinje. Programom je identificirano 26 zgrada, za koje je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Gradom Petrinjom, preuzelo poslove obnove.

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

„Sigurna sam da Petrinjci vide da centru grada polako vraćamo identitet i vizualni dojam koji je postojao i prije potresa“, naglasila je ministrica dodavši kako se nada da će centar Petrinje uskoro okupljati, ne samo građane Petrinje, već i sve zainteresirane posjetitelje. U ovoj godini možemo očekivati završetak cjelovite obnove još jedne zgrade, a završetak ostalih zgrada na glavnom trgu i u nekoliko susjednih ulica, očekuje se do kraja 2024. godine, rekla je ministrica.

Kako bi se upoznala s tijekom izvođenja radova ministrica je obišla kulturno-povijesnu cjelinu Petrinje, gradilište galerije Krsta Hegedušića, radove na Glazbenom paviljonu u uređenom Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera, zgradu katastra i Gradsku vijećnicu, a potom je uslijedio i posjet prvoj hrvatskoj kontejnerskoj knjižnici – privremenom smještaju Gradske knjižnice Petrinja koja će se useliti krajem sljedeće godine u obnovljene prostore bivše Prve osnovne škole.

Na sastanku s gradonačelnicom Magdalenom Komes i zamjenikom župana Sisačko – moslavačke županije Mihaelom Jurićem u Gradskoj upravi Petrinje razgovaralo se o napretku obnove građevina sa statusom pojedinačnog kulturnog dobra te o postupcima zaključenja procesa obnove i konzervatorskim postupanjima. Inače, uz centar Petrinje koji se obnavlja nacionalnim sredstvima, na području Sisačko-moslavačke županije Ministarstvo kulture i medija sredstvima Fonda Solidarnosti EU financira obnova 62 kulturna dobra u ukupno ugovorenom iznosu od 111.314.524,46 eura.

Nakon obilaska Petrinje ministrica je održala sastanak sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i suradnicima, a razgovaralo se o projektima obnove javnih zgrada koje se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

NAPUŠTENO SELO ŠUGARE: Na Krku postoji mjesto gdje su Frankopani doveli radnike za solane koje više ne postoje

Remembering the deceased: death masks captured final facial features