in ,

Posjetite Andautoniju i otkrijte kako je bilo živjeti u starorimskom gradu kod Zagreba

Na prostoru današnjeg mjesta Ščitarjeva, nekih 15ak kilometara južno od Zagreba nalazi se pomalo zaboravljeni, ali neizmjerno zanimljiv, rimski grad Andautonija. Ono što je posjetiteljima vidljivo je samo djelić nekoć rimskog grada, koji se, po arheološkim pretpostavkama, protezao do kilometra u dužinu i četiristo metara u širinu.

Taj vidljivi dio, koji već godinama vjerno održavaju arheolozi Arheološkog Muzeja u Zagrebu, predstavlja ostatke termi i djelića rimske ceste Cardo – ceste koja je u rimskoj državi uvijek išla u smijeru sjever- jug.

Andautonija je osnovana u prvim desetljećima prvog stoljeća, a o kriterijima za odabir lokacije može se samo spekulirati. U blizini se nalazila (te se još uvijek nalazi) rijeka Sava što je osiguravalo plodnu zemlju. Prema rimskom piscu Pliniju Starijem, područje Andautonije bilo je naseljeno ilirsko- panonskim plemenom Varcijana.

Vjerojatno se radilo o jednoj ilirskoj grupi koju su organizirali Rimljani i dali joj ime vjerojatno prema imenu naselja koje se tu nalazilo – Varceia. No, vjerojatno najznačajniji razlog, uz već navedene, jest prometna povezanost, jer, kako nam je poznato, Andautonija se nalazila na važnim prometnicama: cesti Neviodunum (Drnovo kod Krškog) – Bononia (Bonoštar) te cesti Poetovio (Ptuj) – Aqua Viva (varaždinske toplice) – Pirry – Dautonia – Siscia (Sisak).

Koliko nam je poznato grad se razvijao u 3 faze. Prva faza je trajala od osnutka grada do velike poplave koja je, nejde oko prve četvrtine 2. stoljeća gradu nanijela veliku štetu. Iz tog perioda je datirana nekropola koja se nalazila na današnjem arheološkom nalazištu, a koja se kasnije nadgradila kada se grad širio. Druga faza obuhvaća period nakon poplave do kraja 3. stoljeća kada se grad obnavlja i širi prema jugu.

Nekropola je premiještena sjevernije, a grad je izgrađivan na relativno uskom pojasu uz prilaznu cestu kako grad ne bi poplavljivao. Tada se i izgradilo kupalište koje nam je vidljivo i danas. Treća faza obuhvaća period od kraja 3. do kraja 4. stoljeća.

Kako se radi o vrlo nestabilnom periodu rimske povijesti, obilježenom stalnim provalama barbara kada su mnogi gradovi stradali, tako istu sudbinu možemo vidjeti u Andautoniji. Posljedično, ljudi su se počeli iseljavati iz Andautonije u sigurnije krajeve čime zapravo završava njena kratkotrajna povijest.

Posjetite Andautoniju

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevu možete posjetiti do 31. listopada svake subote i nedjelje od 12 do 18 sati. Razgledajte dio rimskog grada, izložbu rimskih mirisa, igrajte rimske igre ili jednostavno uživajte u prirodi, samo 15-ak minuta od centra Zagreba. Više informacija saznajte ovdje!

Ulaznice:
odrasli 4,50 EUR / 33,91 kn
đaci, studenti i umirovljenici 3,00 EUR / 22,60 kn
obiteljska 9,00 EUR / 67,81,00 kn

Ovdje odgovorite na pitanje i sudjelujte u stvaranju budućnosti portala Blaga & misterije

Opjevano i izgubljeno Pecko jezero na gori Hrastovici kod Petrinje još krije mitove o ljubavi