in

Poslušajte snimku stručnog skupa o izazovima očuvanja u potresu stradalog Mirogoja

Nakon oštećenja uzrokovanih razornim potresima koji su 2020. godine pogodili središnju Hrvatsku te slijedom nominacije Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, cjelina povijesnog groblja Mirogoj uvrštena je na popis sedam najugroženijih baštinskih lokaliteta 2021. godine, u okviru programa 7 Most Endangered, koji provodi Europa Nostra uz podršku Instituta Europske investicijske banke.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske okupilo je projektni tim koji čine predstavnici akademske zajednice u čijem je znanstvenom fokusu vrednovanje cjeline groblja Mirogoj u kontekstu hrvatske i europske povijesti te povijesti umjetnosti i arhitekture, te predstavnici ustanova u čijoj je nadležnosti praktična provedba mjera očuvanja cjeline groblja Mirogoj.

Stručni skup „Mirogoj: izazovi očuvanja baštine“ odvija se kao jedna od projektnih aktivnosti u okviru dugoročnih napora okupljenih suradnika u pronalasku rješenja za izazove svakodnevnog funkcioniranja groblja, predstojeće obnove nakon potresa te u odnosu na potencijal Mirogoja kao turističko-baštinske destinacije.

Voljom i drvetom, majstori konzervatori od urušavanja spašavaju mirogojsku crkvu Krista Kralja

Retrospektiva Otona Ivekovića u Klovićeviom dvorima predstavlja nova istraživanja o njegovu radu

Na današnji dan Papa je ukinuo Templare, no dio njih sklonio se u Hrvatsku i ostavio trag