in ,

Voljom i drvetom, majstori konzervatori od urušavanja spašavaju mirogojsku crkvu Krista Kralja

Foto: Ivana Horvatek, Blaga & misterije

Majstori restauratori proveli su noć u pripremi opreme za spašavanje četiri ugaone kule mirogojske crkve Krista Kralja koja se nalazi na samom ulazu i vezana je uz mirogojske arkade.

Nakon potresa u Zagrebu, kulama je prijetilo urušavanje i po stavu građevinskih statičara bile su za rušenje jer su ugrožavale okolne grobove i arkade.

Ipak, pod stručnim vođenjem akademskog kipara Radivoja Jovičića, višeg konzervatora – restauratora i na poticaj voditelja gradskih groblja Patrika Šegote, lansirana je akcija spašavanja kojoj je cilj bio privremeno vezanje i stezanje uz centralnu kupolu crkve.

Foto: Ivana Horvatek, Blaga & misterije

Nakon velikih napora, drveni su gabariti uz pomoć dizalice vezani uz crkvu. “Možda ih možemo vratiti u ležište bez rušenja” kaže voditelj akcije Radivoje Jovičić.

Crkva Krista Kralja posljednja je u nizu velikih mirogojskih zdanja i dovršena je 1929. godine. U suterenu crkve je kripta s grobnicama, a glavna razina viša je oko dva metra od okolnog tla.

Centralnog je tlocrta s pročelnim trijemom i velikom apsidom na koju se, s istočne strane – odnosno prema groblju – nastavljaju sakristija i pomoćne prostorije. Crkva i iznutra i izvana dominira prostorom cjelokupnog Mirogoja.

Foto: Ivana Horvatek, Blaga & misterije

Stari grad Ribnik još čeka neka bolja vremena

Bula pape Pia II. crkvi Blažene Djevice od Čudesa (30.3.1459.)