in ,

Potvrđeno je – Požega ponovno dobiva Državni arhiv

Grad Požega, centar, ilustracija / FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske potvrđena je vijest da nakon 58 godina Grad Požega ponovno dobiva Državni arhiv. Upravo u tjednu u kojem hrvatski arhivi obilježavaju Međunarodni tjedan arhiva, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Požegi. To u prvom redu znači da će se građanima Požeško-slavonske županije pojednostaviti niz praktičnih pitanja u rješavanju zahtjeva za pribavljanjem podataka iz arhivskog gradiva.

Današnji Odjel u Požegi 1966. godine pripojen je tadašnjem Historijskom arhivu, danas Državnom arhivu u Slavonskom brodu. Tako će se osnutkom samostalne arhivske ustanove nakon 58 godina stvoriti odgovarajući uvjeti za razvoj arhivske djelatnosti na području Požeško-slavonske županije.

Uz to, Grad Požega izradio je projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju sadašnje zgrade i izgradnju nove zgrade u Županijskoj ulici. Sredstva za osnivanje i početak rada Državnog arhiva u Požegi osigurana su u Državnom proračunu.

Ovaj sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

U bivšoj Kraljevskoj zemaljskoj uzoritoj pivnici čuva se neprocjenjivo blago Etnografskog muzeja

Predstavljanje knjige "Sanacije i ojačanja zidanih građevina" tvrtke Spegra / FOTO: MInistarstvo kulture i medija 2024

Knjiga “Sanacije i ojačanja zidanih građevina” priručnik je za svakog tko obnavlja kulturna dobra