in ,

PROGRAM U PRILOGU: Tema 44. Zagrebačkih književnih razgovora je povijesni roman u digitalno doba

FOTO: Ministarstvo kulture i medija

U Zagrebu su otvoreni 44. Zagrebački književni razgovori, manifestacija koja će trajati do 6. listopada, a koju organizira Društvo hrvatskih književnika. Na svečanom otvaranju, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, u ime ministrice kulture i medija, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, istaknuo je važnost ovog događaja, koji se kontinuirano održava već dugi niz godina, te se uspostavio kao lijepa tradicija.

Tema ovogodišnjih književnih razgovora je “Povijesni roman u digitalno doba”, a Poljičak je istaknuo kako je ova tema izvrsno odabrana jer se suočavamo s munjevitim razvojem digitalnih tehnologija, dok istovremeno svjedočimo sve većem interesu čitatelja za povijesne romane. Autori sve više istražuju prošlost, kako vlastitu tako i tuđu, te stvaraju izvanredne povijesne priče koje privlače pažnju čitatelja.

Poljičak je naglasio da je upravo ljudska radoznalost i strast prema knjigama i književnosti ono što daje nadu u opstanak knjige i književnosti te očuvanje jezične raznolikosti i međusobnog poštovanja.

Osim toga, državni tajnik podsjetio je na razne inicijative koje Ministarstvo kulture i medija podržava kako bi potaknulo čitanje i svijest o važnosti knjiga za osobni razvoj pojedinca te očuvanje hrvatske kulture i jezika.

Ovaj događaj predstavlja priliku za promociju knjiga i književnosti te potiče razmišljanje o njihovoj ulozi u digitalnom dobu.

TAJNA DRUŠTVA MODERNE EUROPE: Što rade slobodni zidari, Zlatna zora, teozofi i O.T.O.

Ročište vještica (detalj) Frans Francken II, 1607.

RIJEŠITE KVIZ O VJEŠTICAMA: 11 pitanja o progonima i suđenjima u Hrvatskoj i Europi