in ,

Prva moderna karta svijeta crtana je po informacijama koje je redovnik pronašao u putovanjima Marka Pola

Kad je mletački redovnik i kartograf fra. Mauro po narudžbi portugalskoga kralja Alfonsa V oko 1450. godine u Veneciji izrađivao svoju rukopisnu kartu svijeta radio je to uspoređujući i spajajući različite starije karte pojedini regija kojima je imao pristup.

Rezultat je bio prikaz relativno vjeran u prikazu Mediterana, no što je područje bilo udaljenije, to je ono izgledalo nevjerojatnije. “Rupe” je popunjavao informacijama koje je dobio od trgovaca i putnika među kojima je bio i Marko Polo. Njegovo je putovanje u Kinu na zemljovidu i prikazano jer je knjiga Putovanja Marka Pola ( poznata i pod imenom “Milijun” ) bila jedan od glavnih izvora koje je Mauro koristio kod prikaza Dalekog istoka.

Rukopisni prijepis koji je otkriven u samostanu sv. Michele na otočju Murano pokraj Venecije, nakon Maurove smrti izradio je njegov suradnik Andrea Bianco.

Za razliku od današnjeg načina prikaza, zemljovid Fra Maura prikazan je s jugom prema gore, budući da su igle kompasa u srednjem vijeku pokazivale prema jugu, a ne sjeveru kao što je to slučaj danas.

Zemljovid se smatra prvim “modernim” zemljovidom. U njezinoj izradbi za ono vrijeme korišteni su pouzdani izvori, a ne kao što je do tada bio običaj mitovi, legende i religijska vjerovanja. Uvećani detalj prikazuje Hrvatsku s razvedenom obalom i pretjeranim planinskim masivom koji dijeli primorje od unutrašnjosti.

Veća kartu, preokrenutu radi lakše orijentacije moguće je pogledati u nastavku:

DAN SABORSKOG VRITNJAKA: Zastupnik koji je bana Héderváryja napucao nogom u stražnjicu dobio je nezaboravne poklone

Potraga za mitskim Gavanovim dvorima: zašto se predaja o potopljenoj palači oholog bogataša pojavljuje na toliko različitih stvarnih mjesta?