in

Sve što je ostalo od veličanstvene crkve je portal koji je ruševan stajao 461 godinu i postao zaštitni znak Topuskog

Topusko. Panorama mjesta, 19. stoljeće / Hrvatska mjesta u Grafičkoj zbirci HDA

Promatrajući stare fotografije i razglednice Topuskog iz 19. stoljeća otkivaju jedan zajednički detalj,  portal Opatovina povijesne Cistercitske crkve u Topuskom koja se u crkvenim dokumentima prvi puta spominje  1334. godine.

Ugarsko-hrvatski kralj Andrija II. početkom 13. st. daje cistercitima određene povlastice, i oni se nastanjuju u samostanu na mjestu gdje je danas perivoj Opatovina.

Topusko. Toplice, 21. srpnja 1840. / Hrvatska mjesta u Grafičkoj zbirci HDA

Cistercitski samostan i opatija s veličanstvenom samostanskom crkvom Blažene Djevice Marije zaštitni su znak topuskog kraja, no Cisterciti su pod turskom prijetnjom otišli iz Topuskog, a kralj Ferdinand I. prava opatije dodjeljuje 1558. zagrebačkim biskupima.

Turci su ipak 1556. zauzeli imanje topuske opatije, a cistercitski samostan i crkvu razorili su topovima 1565. godine.

Portal Opatovina, 1891. godine

Predaja kaže da je po tom događaju Topusko dobilo naziv. Nakon Turaka, 1784. godine Topusko je došlo pod upravu Vojne krajine. Od samostana i opatije preostalo je jedino gotičko pročelje crkve visoko 23 m.

Ono je preživjelo i teška razaranja tijekom Domovinskog rata, sve dok 2017. godine nije krenula njegova obnova koja još nije završena.

Na Bašćanskoj ploči prvi put je zapisana i hrvatska kletva koja je kako se čini, imala pravni, ali i magijski značaj

Grof Janković svoju dolinu oblikovao je kao zemlju bajki: gradio je dvorce, kopao jezera i stvarao slapove, a grobnica mu je u špilji iz koje puca pogled na sve što je stvorio