in

Tko skida križeve s tornjeva zagrebačkih crkvi?

S makete – skulpture „Zagreb pozdravlja“ koja predstavlja reljefni prikaz zagrebačkog centra nepoznati su počinitelji skinuli križeve koji se nalaze na tornjevima katedrale i drugih crkvi koje je u minijaturi ovjekovječio akademski kipar Damir Matušić. I to nije prvi put

Skuptura "Zagreb pozdravlja" Ožujak 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Postavljena 2013. godine na ugao Cesarčeve i Bakačeve, u neposrednoj blizini Kaptola, Manduševca i trga bana Jelačića, skulptura “Zagreb pozdravlja”, poznata i pod engleskim nazivom “Zagreb Welcomes You”, postala je čest motiv i orijentir koji promatraču pruža jedinstven pregled šireg centra Zagreba.

Maketa skuptura "Zagreb pozdravlja"
Skuptura “Zagreb pozdravlja”, ožujak 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Reljefna maketa odlivena u bronci tako prikazuje brojne znamenitosti Zagreba, pa tako i osam sakralnih građevina. Gdje su križevi manji od centimetra, tko ih je i kada uklonio ipak ostaje misterij. Kako saznajemo iz Turističke zajednice grada Zagreba, postavljanje novih križeva na skulpturu redovna je djelatnost.

Skuptura “Zagreb pozdravlja”, ožujak 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Novi zagrebački suvenir?

“Povremeno, s makete nestaju križevi koje, vjerujemo, pojedinci uzimaju kao uspomenu, dok većih oštećenja nije bilo. TZGZ, u cijelom periodu od postavljanja, o tomu redovno obavještava Grad Zagreb (Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove, op.aut.) kako bi, kroz svoju nadležnu službu za brigu o javnim spomenicima, pokrenuo postupak popravka i obnove makete. To je svaki puta do sada učinjeno te će se činiti i ubuduće.”- stoji u odgovoru TZGZ -a na upit portala Blaga & misterije.

Skuptura “Zagreb pozdravlja”, ožujak 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Tko Zagreb pozdravlja gazeći ga?

Dodaju kako su “neka od oštećenja vjerojatno nastala i nesmotrenim ophođenjem brojnih turističkih vodiča, ali i samih turista. Naime, neki od njih se čak penju po maketi ne bi li pobliže vidjeli ili snimili određene centralne dijelove skulpture do kojih je gotovo nemoguće doći sasvim blizu stajući na zemlji.” To je posebno vidljivo na fotografiji u nastavku gdje jedan križ nedostaje, dok se drugi, potpuno nakrivljen, jedva drži za toranj. Baš kao da je netko za njega zapeo ili ga nagazio.

Skuptura “Zagreb pozdravlja”, ožujak 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

S obzirom na to da je riječ o skulpturi, njezino je oštećivanje kazneno djelo. Ipak, do ovog trenutka, unatoč nadzornim kamerama, pojedinci koji skidaju križeve nisu pronađeni. Ne postoje niti informacije jesu li nadležni oštećenja prijavili.

Kazneno djelo

Oštećenja skulptura relativno su česta pojava, koja se prema saznanjima portala Blaga & misterije rijetko prijavljuje. Ipak, u jednom drugom slučaju vandalizma početkom travnja 2021. godine skupina adolescenata oštetila je niz skulptura Međunarodnog parka skulptura u Jakovlju. Vlasnik, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), je događaj tada prijavilo policiji. Počinitelji su ubrzo pronađeni te podnesena kaznena prijava za uništavanje tuđe imovine.

HDLU je u priopćenju naveo kako je u kolovozu 2023. doneseno i pravomoćno sudsko rješenje, o kojem je HDLU obaviješten u svibnju 2024. Rješenjem su propisane uvjetne kazne za počinitelje kaznenih djela od 1 godine zatvora uz obavezu nadoknade štete Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u iznosu 6.875,04 EUR te općini Jakovlje u iznosu 2.165,87 EUR.

Objavljen je program obilježavanja 151. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke

Odobreno više od 21 milijun eura za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara u Hrvatskoj