in

Vandalima koji su uništavali skulpture Međunarodnog parka u Jakovlju godina zatvora uvjetno i novčana kazna

Početkom travnja 2021. godine skupina vandala oštetila je niz skulptura Međunarodnog parka skulptura u Jakovlju. Riječ je zaštićenom kulturnom dobru, pa je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ( HDLU ) događaj prijavilo policiji koja je ubrzo pronašla  počinitelje te podnijela kaznenu prijavu za uništavanje tuđe imovine.

HDLU u priopćenju navodi kako je u kolovozu 2023. doneseno je pravomoćno sudsko rješenje, o kojem je HDLU obaviješten u svibnju 2024., a koje propisuje uvjetne kazne za počinitelje kaznenih djela od 1 godine zatvora uz obavezu nadoknade štete Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u iznosu 6,875.04 EUR te općini Jakovlje u iznosu 2,165.87 EUR.

Dvorac umjetnika okružen parkom skulptura

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, zaštićeno kulturno dobro, još od 1973. mjesto je stvaranja i boravka najznačajnijih umjetnika hrvatske moderne i suvremene scene, a početkom 2023. HDLU je započeo dugo očekivanu cjelovitu obnovu Dvorca sredstvima EU vrijednu 8.8 mil EUR.  Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj.

Kupač Zvonimira Lončarića

Grupa Biafra, predvođena akademskim kiparom Ratkom Petrićem, ovom prostoru dala je svoj pečat i doprinos koji je najvidljiviji upravo u njegovom, autorskom koncepcijom formiranom, Međunarodnom Parku skulptura, također zaštićenom kulturnom dobru, u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih.

Ovim vandalističkim činom šteta je počinjena na sljedećim skulpturama: Sklonište za troje Đurđe Gudlin Zanoški, Kupač Zvonimira Lončarića, Bijeli i crni Krešimira Roda, Biblioteka 1 Olega Hržića, Torzo Zvonimira Gračana, Vjekoslavov brod Roberta Zdarileka, Hommage Raula Goldonija, Nutra-Van Željka Kovačića te na samom Dvorcu umjetnika – Jakovlje.

Torzo Zvonimira Gračana

HDLU, predvođen Alenom Novoselcem, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, od lipnja 2022. radi na uklanjanju nastale štete. Dosad su restaurirane skulpture: Bijeli i crni Krešimira Roda i Kupač Zvonimira Lončarića, dok su na radovima Sklonište za troje Đurđe Gudlin Zanoški, Torzo Zvonimira Gračana, Vjekoslavov brod Roberta Zdarileka, Hommage Raula Goldonija i Nutra-Van Željka Kovačića evidentirana oštećenja te su spremana za restauratorske radove kada se za to osiguraju sredstva.

“Nažalost, često svjedočimo uništavanju imovine i zaštićenog kulturnog dobra te se nadamo da će ovakva sudska mjera te uspješna akcija nadležne policije biti kočnica budućim vanadlističkim aktivnostima te počiniteljima kaznenih djela.” – javljaju iz HDLU.

Svi izumi Slavoljuba Penkale: bio je čovjek koji je promjenio svijet tehnologije

Ovogodišnja Bitka kod Samobora 1441 pada na prvu nedjelju u ožujku, pogledajte program