in

Svi izumi Slavoljuba Penkale: bio je čovjek koji je promjenio svijet tehnologije

5. veljače 2922. umro je Slavoljub Penkala

U srcu Zagreba, u eri krajem 19. i početkom 20. stoljeća, rođen je jedan od najistaknutijih inovatora svog vremena – Slavoljub Penkala. Njegov život je bio obilježen izumima koji su oblikovali modernu tehnologiju, a njegova kreativnost i vizionarstvo i danas su inspiracija za buduće generacije.

Penkala je bio čovjek širokih interesa i duboke znatiželje. Već u ranoj dobi, pokazao je izvanredan talent za inovacije. Jedan od njegovih prvih uspjeha bio je patentiranje termofora 1903. godine, što je bio samo početak njegovog impresivnog stvaralačkog puta.

No, ono po čemu će Slavoljub Penkala ostati nezaboravan jest njegov revolucionarni doprinos pisaćem priboru. 1906. godine, patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu, koja je promijenila način na koji ljudi pišu. Uskoro nakon toga, patentirao je i prvo nalivpero s čvrstom tintom, što je unaprijedilo kvalitetu pisanja i olakšalo svakodnevno korištenje olovaka.

Penkalin utjecaj nije bio ograničen samo na područje pisanja. Bio je pionir i u drugim sferama tehnologije. Bio je među prvima koji su patentirali zračni jastuk i izgradio zrakoplov prema vlastitim nacrtima, otvarajući put razvoju avijacije.

Tako je pilot Dragutin Karlo Novak prvi u Hrvatskoj poletio avionom Slavoljuba Penkale 22. / 23. lipnja 1910. godine s vojnog vježbališta u Črnomercu (Kajzerica), u Zagrebu. Kasnije se avion, prilikom jednog Novakovog leta 20. listopada 1910., oštetio i Penkala je odustao od daljnjih istraživanja. Ipak, to je bio prvi let avionom na motorni pogon u Hrvatskoj.

Njegov rad nije samo obogatio tehnološki napredak, već je i potaknuo ekonomski rast. Osnivanjem tvornice Penkala-Moster te kasnije tvornice u Njemačkoj, Penkala je postao ključna figura u razvoju industrijskog sektora. Proizvodi poput mehaničkih olovaka i nalivpera izvoženi su u više od sedamdeset zemalja svijeta, dok je tvornica zapošljavala stotine radnika, što je doprinijelo ekonomskom procvatu.

No, Penkala nije bio samo poslovni čovjek. Bio je i humanist koji je tragao za rješenjima koja bi poboljšala svakodnevni život ljudi. Njegovi izumi poput deterdženta za pranje rublja, lijeka protiv reume i sredstava za uništavanje insekata, ostavili su dubok trag u području zdravlja i higijene.

Unatoč svim svojim uspjesima, Penkala je ostao skroman čovjek, uvijek posvećen svojoj misiji – stvaranju bolje budućnosti kroz tehnološki napredak. Njegovo naslijeđe i danas živi kroz sve nas, podsjećajući nas na moć pojedinca da mijenja svijet svojim idejama i inovacijama.

Slavoljub Penkala nije samo izumitelj. On je simbol hrabrosti, strasti i vizionarstva, čiji je utjecaj prešao granice vremena i prostora, ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti tehnologije i ljudskog napretka.

Nesretna prerana smrt od upale pluća 5. veljače 1922. godine prekinula je život jednog od najvećih hrvatskih inovatora u punom zamahu njegove karijere. Njegovi izumi i inovacije nastavili su oblikovati industrijski pejzaž ne samo u Hrvatskoj, već i širom svijeta, ostavljajući dubok i neizbrisiv trag.

Arhiva o stoljećima života u Dubrovačkoj Republici sada je dio “Sjećanja svijeta” UNESCO-a

Vandalima koji su uništavali skulpture Međunarodnog parka u Jakovlju godina zatvora uvjetno i novčana kazna