in

Znate li porijeklo poznate uzrečice „Lupa kao Maxim po diviziji!?”

Fotografija pripadnika 25. domobranske pješačke pukovnije s Maximom na položaju u Besarabiji koju je 1917. fotografirao vodnik Marko Kraljević, službeni fotograf pukovnije. / HISMUS
Hrvatski povijesni muzejna svojoj Facebook stranici donosi priču o tome kako je Hiram Maxim u Beču 20. svibnja 1885. predstavio svoj proizvod caru Franji Josipu.

Potpuno novo oružje

Maxim je cara oduševio ispaljivanjem nekoliko stotina hitaca i ispisivanjem njegovih inicijala na meti. “Vaš će izum promijeniti način ratovanja” riječi su koje je car uputio Maximu nakon demonstracije.
Maxim je teška strojna puška nazvana prema američkom izumitelju Hiramu Maximu. Izumljena je 1884. godine i prva je automatska strojnica na svijetu. Ono što ju je razlikovalo od ostalog oružja je činjenica da je mogla praktički neprekidno ispaljivati hice dokle god je netko držao okidač i to s brzinom od 600 metaka po minuti.
Maxim strojnica / HISMUS
Maxim strojnice i njene inačice su tijekom Prvog svjetskog rata postale dio naoružanja svih europskih vojski. Tijekom rata razorna je moć ovog oružja doživjela svoj vrhunac, posebno u samim počecima. Radi zastarjelih vojnih taktika odnijela je nevjerojatan broj ljudskih života.

Svestrani izumitelj

Hiram Maxim je do izuma strojnice bio svestrani izumitelj. Izumio je mišolovku, a u patentiranju žarulje Edison ga je pretekao za samo dva dana. Maxim je 1915. u pismu za njujorški The Times izjavio da ga je na izum 1882. godine potaknuo njegov prijatelj, američki Židov u Beču. Savjetovao mu je da se ostavi struje i kemije te da, ako želi zaraditi, “izumi nešto što će pomoći ovim Europljanima da se što efikasnije pobiju.”
Maxim je vrlo brzo ušao u povijest ratovanja kao jedno od najrazornijih oružja. Ova strojnica se koristila od kolonijalnih ratova pa sve do Prvog, pa čak i Drugog svjetskog rata. O tomu svjedoči i dandanas poznata uzrečica “Lupa kao Maxim po diviziji”.
U fundusu Hrvatskog povijesnog muzeja tako se nalazi njemačka inačica Maxima Maschinengewehr 08 iz 1917. Tu je i fotografiju pripadnika 25. domobranske pješačke pukovnije s Maximom na položaju u Besarabiji. Fotografirao ju je 1917. vodnik Marko Kraljević, službeni fotograf pukovnije.

Što je to davno bilo na Svetom Križu? Pronađene su kuće, grob moćnika, zub morskog psa, kovačnica i ritualni prostor

Posjetite Andautoniju kod Zagreba i otkrijte kako je bilo živjeti kao Rimljanin