in ,

Sladoled od limuna hlađen velebitskim ledom bio je vrhunac gozbe kojom je Kistanje dočekalo Franju Josipa i Sissy

Dolazak cara Franje Josipa i carice Sissy Kistanje u Dalmaciji ne zaboravlja. U sklopu carskog putovanja 1875. godine, oboje na vrhuncu životne snage i ljepote, bili su pojam ljubavi, sklada i ljepote koji je bio u oštrom kontrastu sa nesložnom državom koja je brojala 50 milijuna ljudi.

Čak i za današnje pojmove, Kistanje je carski par dočekalo spektakularno. Franjo Josip bio je oduševljen Manojlovačkim slapovima i rijekom Krkom, a kad je došlo vrijeme ručka, gozba je mogla početi.

Stanovnici Kistanja predvođeni tadašnjim općinskim načelnikom Jankovićem priredili su svojim gostima pučki, ali zaista carski ručak.

Pri tome su mislili i na caricu Sissy, te su kako stvari stoje znali da ona  strogo pazi na svoj izgled, da jede malo ali da voli – sladoled. Zbog toga su s Velebita donijeli deset blokova leda, a iz Benkovca je u posebnoj sorbetjeri diližansom dovezen sladoled od limuna što su ga na kraju ručka ponudili Benkovčani.

Na odlasku carica je dobila još jedan suptilni dar – žene iz Kistanja poklonile su joj 100 najfinijih vezenih maramica koje su u ono doba bile obavezni modni damski detalj uz suncobran. Sam car u Kistanjama se prema svemu sudeći dobro proveo jer je tijekom ručka vedro razgovarao ne o politici, nego o svojim omiljenim temama – lovu, divljači i dobroj hrani.

BENKOVAČKI SLADOLED FRANJE JOSIPA
SASTOJCI : 5 dl limunova soka , litra vode. 60 dkg šećera i kora od 2 limuna
PRIPREMA : Vrlo tanko narezati žuti dio korice limuna, pomiješati sa šećerom, staviti u vodu i grijati nekoliko minuta. Procijediti pažljivo i pustiti da se ohladi. Dodati limunov sok i staviti u sorbetjeru ( drvena posuda sa duplim dnom, između kojih se stavlja led sa Velebita da bi se sladoled napravio).

Od gostionice “Tri ruže” do Ružine ulice: bilo je to vrijeme kad su u Osijeku ulice imenovane po krčmama

TAJNE MUZEJA: Jedan poseban putni kovčeg oblijepljen je naljepnicama koje odišu uspomenama na romantična putovanja