in

TAJNE MUZEJA: Jedan poseban putni kovčeg oblijepljen je naljepnicama koje odišu uspomenama na romantična putovanja

Muzej Slavonije

Supružnici  Hengl često su putovali čemu svjedoči i putni kovčeg obljeplijen brojnim naljepnicama koje su služile kao uspomena, ali i kao reklama za neko odredište. Mathilde se voljela oblačiti po posljednjoj modi te je često po garderobu znala potegnuti do Beča ili Venecije gdje je i ljetovala.Vjekoslav je pak, najradije odlazio u Karlsbad (Karlovy Vary).

Njegov putni kovčeg danas se čuva u Muzeju Slavonije, kao uspomena na doba kada je, kažu, putovanje bilo romantičnije. Dr. Vjekoslav Hengl (1875-1961.), bio je odvjetnik i kasniji kraljevski javni bilježnik, rođen je u Donjem Miholjcu, završio studij prava u Beču. U razdoblju od 1920. do 1934. godine obnaša dužnost gradonačelnika grada Osijeka.

Kao gradonačelnik, zaslužan je za značajan razvoj grada u komunalnom, gospodarskom i kulturnom pogledu. Bio je oženjen Mathildom r. Gillming, koja potječe iz bogatih trgovačkih obitelji Blau i Gillming.

Muzej Slavonije navodi kako je kovčeg proizvela bečka tvrtka M. Würzl & Söhne,Wien- Carlsbad početkom 20. stoljeća. Izrađen je iz smeđe obojene svinjske kože, iznutra obložen bijelom pamučnom tkaninom prugastog uzorka. Opremljen je remenčićima za pričvršćivanje sadržaja kovčega.

Muzej Slavonije

Na unutrašnju stranu poklopca našiven je džep koji se zatvara jezičkom, obrubljen smeđom kožom, za pohranu dokumenata, sitnijih odjevnih predmeta i drugih potrepština. Ispod džepa je mala pravokutna naljepnica s nazivom/oznakom tvrtke (dvoglavi carski orao Habsburške Monarhije) izvedena srebrnim natiskom na crnoj podlozi. Metalna galanterija (alke ručki, bravice i dr.) načinjena je od mjedi.

Na vanjskoj strani kovčega, na poklopcu i bočnim stranama, nalazi se niz naljepnica iz različitih europskih gradova u kojima je vlasnik kovčega odsjedao, s nazivima hotela (često s grafičkim prikazom objekta ili znamenitosti grada) prema običaju i modi toga vremena.

Naljepnice su, na taj način, bile i promidžbena poruka, poziv da se posjeti grad i navedeno odredište.

Muzej Slavonije najveći je muzej općeg tipa u Hrvatskoj. U koje vrijeme i kako ga posjetiti saznajte na ovom linku. 

Sladoled od limuna hlađen velebitskim ledom bio je vrhunac gozbe kojom je Kistanje dočekalo Franju Josipa i Sissy

Miljenko i Dobrila voljeli su se potajno i stravstveno, toliko da je od njihove ljubavi i tragičnog kraja ostala nezaboravna priča