in

U jezeru poznatom po mačkama koje plivaju pronašli ruševine stare 3000 godina koje izgledaju kao srednjovjekovni dvorac

Jezero Van u Tuskoj

Nakon što su istraživači krajem prošle godine u dubinama turskog jezera Van konačno pronašli 3000 godina star “podzemni dvorac”,  počele su špekulacije kako bi on mogao biti ostavština davno izgubljene Atlantide.

Priča o tome kako je pronađena Atlantida ubrzo je postala viralna i nakon što se stišao interes javnosti, počela se pojavljivati autentična i neočekivana priča.

Naime, zbog mitova o misterioznom čudovištu koje se tek ponekad pojavljuje na površini, jezero Van je u Turskoj ono što je Loch Ness u Škotskoj, ono je ujedno i jedno od najvećih jezera na svijetu čija voda ne otiče.

National Geographic / YouTube

Tako su tijekom nedavnog podvodnog iskopavanja u jezeru pronađene ruševine tvrđave, za koju se vjeruje da potječe iz doba civilizacije i kraljevine Urartu (Željezno doba između 9. i 6. stoljeća prije Krista), kada je razina vode u jezeru bila na stotine metara niža.

Tahsin Ceylan, šef ronilačkog tima sa sveučilišta Van Yuzuncu Yil, kazao je za turske lokalne medije da su ruševine dio velikog kompleksa koji se proteže na površini do jednog kilometra, a da su zidovi tvrđave visoki između tri i četiri metra.

Ceylan je dodao da jezero Van ima povijest od oko 600 000 godina i znanstvenici rade na otkrivanju njegovih tajni: “Pronalazak ovog dvorca pod vodom je čudo”, rekao je.

No, nešto s ruševinama nije bilo u redu, nakon pomnijeg promatranja, ispostavilo se da su arhitektonski oblikovane kao srednjovjekovni dvorac. Zato što i jesu bile.

Znanstvenici su zaključili kako su graditelji dvorca zapravo koristili kamen iz građevine stare oko 3000 godina. U ovom trenutku nije poznato što se dogodilo da je “podvodni dvorac” završio ispod vode.

Poznato je međutim, kako je na jednom dijelu zida pronađen motiv lava koji je vrlo čest simbol drevnog naroda Urarti.

National Geographic / YouTube

Jezero Van inače je  vulkanskog porijekla, a zbog visokog postotka saliniteta ono se ne zamrzava čak ni tijekom veoma niskih zimskih temperatura.

Plivajuće mačke

Salinitet (slanost) je utjecao i na to da samo jedna vrsta ribe živi u Vanu, ali i na postojanje posebne rase mačaka.

Naime, Van mačka, poznata i kao „plivajuća“ mačka, bijelog je krzna i često s očima različite boje. Vesele je naravi i zaštićena je vrsta, jer se može pronaći samo u blizini ovog jezera.

Ovo nije prva tajna potopljena u jezeru Van. Istraživači su ranije ove godine pronašli ostatke ruskog broda koji vjerojatno potječe iz 1948. godine, a prošle godine su na površini od 2.253 metra kvadratna pronašli stalagmite. Na manjim dubinama su pronašli artefakte koji su pripadali prijašnjim civilizacijama.

Ep Beowulf priča je o junaštvu, sudbini, zmajevima i čarobnim mačevima koja stoljećima inspirira generacije novih čitatatelja

Na Bašćanskoj ploči prvi put je zapisana i hrvatska kletva koja je kako se čini, imala pravni, ali i magijski značaj