in ,

Usnule čuvare Zagreba, kamene vitezove, djeve i fantastična bića odvoze na Jakuševac gdje će ih samljeti u šutu

Nakon nedavnog potresa vrijedni umjetnički dijelovi pročelja bez kontrole završavaju na zagrebačkom smetlištu.

Jedna od zgrada čija su umjetnički ukrašena pročelja, stradala u nedavnom potresu u Zagrebu, jest i zgrada u Đorđićevoj 8a, koju je Gustav Weller mlađi, ugledni zagrebački arhitekt s kraja 19. i početka 20. stoljeća sagradio kao vjenčani poklon svojoj kćeri.

Umjetnički ukrasi na samoj zgradi, obzirom da je bila vjenčani poklon kćeri i njenom mužu, predstavljali su lik Wellerove kćeri, te nekoliko viteških glava ispod kojih su se nalazila dva velika labuda, koji su okrenuti jedan prema drugom, simbolizirali Wellerove želje za dugovječnu ljubav i sretan brak mladenaca koji su nakon izgradnje 1914. godine uselili u zgradu u povijesnoj jezgri zagrebačkog Donjeg Grada.

Upravo su umjetnički izvedeni ukrasi, skulpture lica Wellerovi kćeri, ovjenčane vjenčanom krunom, te cvjetnim vijencem koji se proteže niz kosu ženskog lika, kao i skulpture viteza i labudova, s cvjetnim bordurama, ovu donjogradsku palaču iz 1914. godine činile jednom od arhitektonskih umjetničkih radova tog vremena, koji su postali poznate povijesne vizure Donjeg Grada.

Međutim, nakon nedavnog potresa ta vrijedna kulturna baština završila je na zagrebačkom smetlištu Jakuševac, gdje je kao građevinski materijal (šuta) trebala biti dalje iskorištena.

Pokrenuta akcija

Kako bi to spriječili, skupina slobodnih konzervatora i entuzijasta pokrenula je akciju spašavanja ove vrijedne baštine. Prva je već izvedena uz pomoć djelatnika Zagrebačkog holdinga, pa su umjetnički ukrasi Wellerove donjogradske palače sačuvani za budućnost.

Ipak, brojni drugi dijelovi umjetnički ukrašenih pročelja, prepunih detalja: viteških glava, uklesanih kipova, grbova, portreta i fantastičnih bića koji pričaju jedinstvene priču o Zagrebu i dalje bez ikakve kontrole završavaju kao šuta.

Što kaže Ministarstvo kulture?

06.04. 2020 Zaprimljeno je očitovanje Ministarstva kulture koje prenosimo u cjelosti:

Nastavno na Vaš upit vezan uz ukrase koji su se nalazili na pročeljima zgrada u centru
Zagreba, a koji su nakon potresa zajedno s ostalim građevinskim materijalom odvezeni na
smetlište Jakuševac, obavještavamo kako je pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika
kulture i prirode Stipe Tutiš obišao mjesto odlaganja i utvrdio stvarno stanje.

Na predmetnoj hrpi građevinskog materijala uočeni su uz građevinsku šutu i djelomični ostaci
arhitektonske plastike u žbuci, ne radi se o klesanom kamenom materijalu, niti o umjetničkom
djelu u kamenu, već o segmentima profiliranog pročelja u žbuci.

Djelatnici odlagališta su zamoljeni da ukoliko se opet uoči neka vrsta arhitektonskih elemenata na odlagalištu da nas žurno izvijeste kako bi mogli pravovremeno pregledati ostatke građevinske šute i rastresitog materijala.

Ministarstvo kulture je već prije poslalo obavijest svim nadležnim službama koje čiste i
uklanjaju ostatke građevinskog materijala da prilikom rada kod pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara obavijeste konzervatora.

Kako pisati nevidljivom tintom i pročitati tajne poruke?

Dograđivan, rušen u potresu i obnavljan, dvorac Jakovlje danas je oaza slikara i kipara čija djela postoje u okolnom parku skulptura