in , ,

Upoznajte grboslovlje: tajni jezik koji govori više nego što se na prvi pogled čini

Puno puta čuli ste za izraz “Jedna slika, tisuću riječi.” No što to točno znači? Koja je slika u pitanju? Grb je u srednjovjekovnom žargonu zapravo slika, ujedno i tema serije članaka o grboslovlju koji će u biti u vremenu koje dolazi objavljeni na portalu Blaga & misterije.

Objasnit ćemo pravila njihove izrade i značenja, te tko ih je i kada imao pravo dodijeliti, dobiti i koristiti. Pisat ćemo i o povijesti grbova u našim krajevima, koji tipovi su se koristili i kako su oni postali ono što su danas – prepoznatljivi simboli vremena čije se nasljeđe i jaka, suptilna poruka koja se i danas koristi kod izrade prometnih znakova, vizualnih identiteta i sveg drugog što govori više nego što se na prvi pogled čini.

 

Heraldika ili grboslovlje je znanost o povijesti, iscrtavanju i značenju grbova te je pomoćna grana povijesne znanosti unatoč tome što svojim pravilima i općim poznavanjem obuhvaća povijest umjetnosti, nacrtnu geometriju, psihologiju i matematiku.

Prva oslikavanja na štitu bila su izravno vezana uz božanstva koja su štitila lovca ili ratnika tijekom borbe i na neki način su predstavljale pleme ali i člana kojem je pripadao. Ta pripadnost vremenom biva sve više izražajna i počinju se koristiti štitovi koji svojim oblikom ili bojom prikazuju određenu regiju. Tu se mogu uočiti prve naznake grboslovlja ali ono još nije bilo definirano te nisu postojala pravila. Tu za primjer možemo vidjeti štitove Egipatske vojske, Hatita, naroda Mezopotamije, grčkih polisa, pa čak i Rimljana.

I sve to pada u zaborav nakon raspada Zapadnog Rimskog Carstva, ali želja za pripadnošću ostaje i ponovo raste sve dok u srednjem vijeku više nisi mogao raspoznati tko je tko na bojnom polju. Ni danas nismo sigurni tko je započeo s oslikavanjem prvog štita i tako udario temelje prvom pravilu grboslovlja.

Osnovna pravila grboslovlja

Prvo pravilo

Grb mora biti jedinstven i originalan. To znači da se grbovi moraju razlikovati međusobno, makar u detaljima. To je osnovno pravilo. Grboslovlje je u osnovi oblik prepoznavanja.

Drugo pravilo

Nitko ne smije imati više od jednog grba, bilo da se radi o osobi, o gradu, o instituciji ili državi.

Treće pravilo

Samo ono što zadovoljava i što se uklapa u grboslovna pravila je grboslovno ispravno. To znači da grboslovlje i grboslove ne zanima umjetnički dojam nekog grba, već ispravnost i primjenjivost pravila, tek na kraju se razmatra pitanje estetike.

Četvrto pravilo

U grboslovlju postoje desna i lijeva grboslovna strana i to s gledišta onoga koji nosi štit. To znači da je ono što je promatraču lijevo – to je u grboslovlju desno, inače desna grboslovna strana je nešto pozitivno, to je tzv. muška strana, i ako su elementi na grbu pozicionirani ili su okrenuti ka desnoj grboslovnoj strani onda je to nešto pozitivno.

Peto pravilo

Postoji pet osnovnih boja, dva metala i tri pomoćne boje, što se sve naziva tinkturama. Osnovne boje su: crvena, plava, zelena, crna i purpurna; pomoćne boje su: tamno-crvena, smeđa i boja krvi. Metali su: zlato i srebro, a prikazuju se na grbovima kao žuta i bijela boja.

U grboslovlju je dozvoljeno da se neki element prikaže i u svojoj boji i to se onda naziva prirodnom bojom i oblikom prikaza. Iz ovoga proizlazi pravilo da se boje ne smiju miješati i prikazivati jedna preko druge na grbu, kao ni metali, već se može postići kombinacija metala i boja; a sve to radi smanjivanja konfuzije prilikom isticanja grba i povećavanja jasnoće prikaza, npr. crna figura na zelenom štitu bi bila teško uočljiva.

Šesto pravilo

Koso postavljeni grbovi asociraju na veliku starost podrijetla nosioca grba, najvjerojatnije prije XIII. stoljeća.

Sedmo pravilo

Koso postavljeni elementi na grbu kao što su lente i grede, od lijeve na desnu grboslovnu stranu, predstavljaju grbove nasljednika koji nisu u direktnom krvnom srodstvu.

Osmo pravilo

Pravilo sjedinjavanja grbova, u središnju poziciju grba ide grb pobjednika ili obitelji koja dominira, a u desnu heraldičku stranu idu grbovi ostalih prema dostojanstvu ka lijevoj heraldičkoj strani; u slučaju braka u kojem su oba supružnika nosioci grba, grb muža ide na desnu, a supruge na lijevu heraldičku stranu.

Ilustracija: prikaz grba u samostanu Svetice / Blaga & misterije

Oslikavanje štita postalo je znak raspoznavanja osobe poput današnjih posjetnica koje danas upotrebljavamo prilikom osobnog predstavljanja.

U sljedećom članku bavit ćemo se tipovima i dijelovima grba te što se koristilo u našim krajevima.

Ako želite sudjelovati u radionicama Grboslovlja, možete kontaktirati udrugu Sinovi Monarhije i saznati više detalja preko službene web stranice. Djelovanje udruge koja okuplja zaljubljenike u oživljenu povijest možete pratiti i na Facebooku,. Autora možete kontaktirati preko ove poveznice.

Na mukama bi priznale da su provele noć s vragom i tako si zapečatile sudbinu

8

Kratki strip o zmijskoj kuli Kolođvar potpisuje Marko Dješka