in , ,

Fragmente obnove baštine moguće je pogledati u obnovljenoj petrinjskoj Gradskoj munjari

Otvorenje izložbe „Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020.“ / FOTO: Ministarstvo kulture i medija
Otvorenje izložbe „Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020.“ / FOTO: Ministarstvo kulture i medija

U Petrinji je svečano otvorena izložba “Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020”. Otvorenje se organiziralo u novom prostoru Gradske munjare, koji je prenamijenjen za umjetničke i kulturne sadržaje. Izložbu, koja prikazuje proces obnove kulturnih dobara nakon katastrofalnih potresa 2020. godine, otvorila je ministrica kulture i medija, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je izrazila poseban ponos na proces obnove, ističući obnovu zgrade Gradske munjare kao primjer održive revitalizacije industrijske arhitekture, usporediv s najboljim europskim praksama. Također je naglasila kako iskustva stečena u kriznim situacijama predstavljaju važnu podlogu za buduće projekte održivog korištenja baštine, kako u Hrvatskoj, tako i globalno.

Obnova povijesnog centra Petrinje

U svom obraćanju, ministrica je istaknula i model obnove povijesnog centra Petrinje, koji je Ministarstvo kulture i medija pokrenulo u suradnji s Gradom Petrinjom. Obnova 26 zaštićenih kulturnih dobara u centru Petrinje započeta je 2022. godine, a većina zgrada je u završnoj fazi. Neke su pak, poput zgrada suda, pogona gradske munjare, katastra i arhiva, već potpuno obnovljene.

Posebnu zahvalnost ministrica je uputila timu Konzervatorskog odjela u Sisku, na čelu s dr. sc. Ivanom Miletić Čakširan, koji neumorno rade na cjelovitoj obnovi Sisačko-moslavačke županije.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i dr. sc. Ivana Miletić Čakširan, autorica izložbenog postava, također su se obratile okupljenima. Naglasile su važnost obnove za očuvanje baštine i revitalizaciju kulturnog života regije.

Ministarstvo kulture i medija aktivno provodi programe obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji, koristeći sredstva Fonda solidarnosti, državnog proračuna i Nacionalnog plana oporavka. Radi na obnovi više od 80 građevina u Petrinji, Sisku, Glini i Topuskom.

Dvor Veliki Tabor, jesen 2024. / FOTO; A.M.

Izložba “Legenda o Veroniki Desinićkoj” otkriva tragičnu ljubavnu priču Veronike i Fridrika

Netko iz turističke zajednice misli da su bedemi najveće frankopanske utvrde bili betonski