in

Izložba Šuma okom šumara prenosi detalje koje vide samo ljudi koji čuvaju naše šume

Izložba "Šuma okom šumara" u daruvarskom dvorcu Janković FOTO: MBT
Izložba "Šuma okom šumara" u daruvarskom dvorcu Janković FOTO: MBT

Sanjivi pejzaži, objektivom uhvaćene životinje, krupni kadrovi bilja i gljiva, prizori uništenja i stvaranja te prirodnih ciklusa zabilježeni na fotografijama samo su neki od detalja izložbe naziva “Šuma okom šumara”. Do 22. studenog ove godine moguće ju je pogledati u daruvarskom dvorcu Janković, domu Zavičajnog muzeja Daruvar.

Izložba se sastoji od fotografija koje su okom objektiva zabilježili predani šumari. Fotoaparatom prenose svakodnevne šumske detalje koje samo oni mogu vidjeti, provodeći svoje radno vrijeme u šumi.

Izložba "Šuma okom šumara" u daruvarskom dvorcu Janković / FOTO: MBT, Blaga&misterije
Izložba “Šuma okom šumara” u daruvarskom dvorcu Janković / FOTO: MBT, Blaga&misterije

-Velik dio izložbe su svijetle, pozitivne i vedre, ali neobične fotografije, no uvijek postoji i onaj dio koji prikazuje uništavanje šuma i vidljive posljedice klimatskih promjena- opisala je ravnateljica Zavičajnog muzeja u Daruvaru Marija Ivandekić-Sikirić.

Izložba je inače dio 19. bjelovarskog salona fotografije koji organizira bjelovarski ogranak Hrvatskog šumarskog društva. Sastoji se od 173 umjetničke fotografije domaćih i međunarodnih autora-šumara, koji kroz rad bilježe i promjene u okolišu.

Izložba “Šuma okom šumara” u daruvarskom dvorcu Janković / FOTO: MBT, Blaga&misterije

Tako ove godine dio fotografija prikazuje posljedice poplava, a prošle požara, dokumentirajući tako šume okom šumara.

Tko su istraživači koji su pronašli zaboravljene spise o progonima vještica

Ilustracija / Blaga & misterije

Grička vještica Marije Jurić Zagorke: zašto je po ideji biskupa Strossmayera feministkinja napisala roman o ljubavi u doba progona?