in ,

Kurija Lentulaja koji je sudbonosnog dana podržao bana Jelačića nestaje, propada potiho na brdu nedaleko Zeline

Foto: Kurija Lentulaj/Blaga&misterije kontaktirati za prijenos

Kurija Lentulaj smještena na uzvisini u rubnom dijelu naselja Biškupec Zelinski, Sveti Ivan Zelina u Zagrebačkoj županiji, građevina je od povijesnog značaja i usko je vezana za obitelj Mirka pl. Lentulaya, banskog namjesnika iz doba bana Josipa Jelačića po kojem je dobila ime.

Danas je kurija u teškom ruševnom stanju, podložna je urušavanju i nije sigurna. Neovlašteni pristup je zabranjen no ipak, vlasnice kurije Maja Darija Škrljak i Tajana Sačer ističu kako je kuriju moguće posjetiti vikendom uz prethodnu najavu i izravan dogovor uz potvrdu termina.

“Radi dosadašnjih iskustava provale na posjed i uništavanja imovine, radi čega je i većim dijelom stradala kurija, a u svrhu daljnjeg očuvanja imovine i života, svaki neovlašteni i nenajavljeni posjet i ulazak na posjed bit će prijavljen policiji.” ističu vlasnice.

Foto: Kurija Lentulaj/Blaga&misterije kontaktirati za prijenos

Sagrađena je krajem 18. stoljeća kao upravna zgrada biškupečkog posjeda te je proširena u historicističkim oblicima u 19. stoljeću. Građevina izduljenog pravokutnog tlocrta sastoji se od podruma i visokog prizemlja koje je namijenjeno stanovanju. Osim kamena i opeke u gradnji starijeg dijela u velikoj mjeri je korištena drvena građa.

Arhitektonski pripada oblikovanju 19. st. uz primjenu elemenata povijesnih stilskih razdoblja u kombinaciji s tradicijskim graditeljstvom te pripada značajnim objektima stambene namjene na zelinskom području. Istočno pročelje kurije dokaz je ljepote te građevine.

Foto: Kurija Lentulaj/Blaga&misterije kontaktirati za prijenos

Razni povijesni nalazi i spisi svjedoče o povijesti kurije Lantulaj temeljem čega je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo Kuriju kulturnim dobrom pod preventivnom zaštitom (P-5316) .

Prema povijesnim spisima koji se čuvaju u lokalnim i nacionalnim arhivima, početkom 19. stoljeća imanje i kurija od biskupskog posjeda postaju vlasništvo nekog Luketića, a potom Mirka pl. Lentulaya, istaknutog političara i rodoljuba.

Foto: Kurija Lentulaj/Blaga&misterije kontaktirati za prijenos

Kao veliki varaždinski župan, Lentulay je bio zastupnik Hrvatskog sabora, te čak utjecao na izbor Josipa Jelačića za hrvatskog bana. Značajno je da je u njegovo vrijeme bilo ukinuto kmetstvo u Hrvatskoj, pa tako i na Lentulajevu imanju.

Posjed je naslijedio njegov sin Pavao, koji uskoro darovnim ugovorom poklanja kuriju i imanje namještenicima, domaćici, sobarici i upravitelju. Oni pak cijelo imanje od 300 jutara zemlje i šuma prodaju vlastelinu iz Novog Mjesta Dragutinu Sigismundu pl. Ilaneru. Ilaner kasnije prodaje svoja imanja.

Tek manji dio ostaje u sklopu biškupečkog gospodarsva, a već 1889. kurija postaje vlasništvom Marije Dolenc rođene Bivec, supruge nadcestara Dolenca. U zemljišnim knjigama iz 1938. godine kao vlasnice su upisane njihove kćeri Kristina, Marija, Ivka, Ana i Antonija. Biveci nakratko ustupaju kuriju Poljoprivrednoj zadruzi, da bi je 1961. prodali obitelji Đuke Škrljaka u čijem je vlasništvu i danas.

Na službenoj web stranici kurije Lentulaj piše da je obitelj Škrljak otvorena prema mogućnostima obnove kurije, te je spremna ponuditi sadržaj koji će kuriju dogoročno učiniti održivom i relevantnom, u kulturnom, društvenom, povijesnom i financijskom smislu.

Nadalje piše kako je 2017. uz podršku Zagrebačke županije, odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu uspješno proveden projekt „Kurija Lentulaj – prvi korak revitalizacije“ te da je nastavak revitalizacije uspješno proveden 2018. godine: „U sklopu ovog projekta odrađene su aktivnosti i predradnje u svrhu hitne sanacije i zaštitnih radova kurije Lentulaj, ali su i stvoreni preuvjeti za daljnje aktivnosti u projektu cjelokupne obnove. Do vraćanja punog sjaja kuriji Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini još je dug put.”

Foto: Kurija Lentulaj/Blaga&misterije kontaktirati za prijenos

Na tom dugom putu već preko desetljeća su vlasnice kurije Maja Darija Škrljak i Tajana Sačer. Od 2008. godine aktivne rade na prikupljanju sredstava za obnovu kurije. “Do sada smo prijavili ukupno 6 projekata u iznosu od 1.232.250,00 kuna, od kojih je 2 projekta bilo financirano u iznosu od 80.000,00 HRK a za projekt hitne sanacije trenutno je u procjeni. Uz navedene projekte, ulažemo značajna osobna sredstva. Ovim putem zahvaljujemo Konzervatorskom odijelu u Zagrebu uz čiju podršku smo napravili prve korake s ciljem dugoročne revitalizacije kurije Lentulaj u Svetom Ivanu Zelini, te Zagrebačkoj županiji koja nas je podržala u dosadašnjim nastojanjima.”

Ujedno, vlasnice pozivaju sve čitatelje koje imaju povijesne nalaze i informacije o kuriji da im se obrate. “Zainteresirani smo povezati se s vlasnicima, suvlasnicima i upraviteljima sličnih kulturnih dobara, radi razmjene iskustava. Drage čitatelje također pozivamo da se priključe na druge načine; imate li znanja i iskustva u provođenju projekata; zainteresirani ste proučavati taj period povijesti; voljni ste podijeliti vaša znanja o povijesnom periodu bana Josipa Jelačića, životnim okolnostima, navikama i uređenjima tog doba, te sve što je nadalje vezano za povijest kurije, Grada Svetog Ivane Zeline i Biškupca Zelinskog, molimo da nas kontaktirate i s informacijama i idejama putem maila. Novosti o kuriji ćemo objavljivati putem naših mrežnih stranica.

Marko Polo za kojeg kažu da je s Korčule ponovo je otkrio zaboravljeni svijet i ostao zauvijek zapisan

Napušteni dvorac Ribograd u zaboravu ipak postoji, onako po strani usred ribnjaka Crne Mlake, daleko od očiju i rješenja