in

Lignje na težački spremljene po receptu koji treba isprobati

Lignje na težački, odnosno lignje na starinski, drevan su recept za lignje u loncu koji se na obali priprema već stoljećima. Riječ je o brzom, ukusnom i zasitnom jelu koje je nedavno spremio i Ante Rašić. U njegovoj verziji sastojci su jednostavni i dostupni, a visoko nutritivni.

Lignje na težački / FOTO: Ante Rašić, Hrvatski glasnik
Lignje na težački / FOTO: Ante Rašić, Hrvatski glasnik

Ovo jelo su često pripremali naši stari koji su živjeli na obali, stoljećima unatrag. Zbog svoje jednostavnosti i punog okusa, nepromijenjeno se zadržalo sve do danas. Osnovni sastojak su lignje, pripremljene uz pratnju malog broja drugih sastojaka. Brzo i ukusno, dijetalno i zasitno- sve ono što vam u ovo užurbano vrijeme treba. Osim toga, u sebi krije ključ zdravog, mediteranskog života.

Već je dobro poznato da upravo mediteranska prehrana slovi kao jedna od napotpunijih i najzdravijih načina ishrane, pri čemu se naglašava uzgoj i konzumacija lokalnih namirnica. Jela su pripremljena bazičnim metodama, s malo začina i masnoće. Tako u sebi uspiju zadržati autentične okuse i sve nutritivne vrijednosti. A čovjek se nakon obroka osjeća lagano, ali sito.

Svemu ovome svjedoči i činjenica da je 2010. mediteranska prehrana proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva. Na UNESCO-ov popis je ušla u sklopu Španjolske, Grčke, Italije i Maroka. Tri godine kasnije je prihvaćena multinacionalna kandidatura Španjolske, Cipra, Grčke, Italije, Maroka, Portugala i Hrvatske pod nazivom: Mediteranska prehrana (Mediterranean diet) te je upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Lignje na težački

Očišćene ili neočišćene, sasvim je svejedno. Ako su neočišćene, samo ih isperite od pijeska. Trebaju vam dvije velike glavice kapule, dva režnja češnjaka, maslinovo ulje, par zrnaca krupne morske soli i malo papra, krumpira i duboka tava s poklopcem.

Ovdje je od iznimne važnosti napomenuti kako je sve potrebno raditi na hladno. Ulje na zagrijavate prethodno. Nasijecite dvije glavice kapule na ploške, uspite maslinovog ulja (može i biljno). Posložite kapulu na u tavu da vam pokrije dno, a lignje istresite preko. Nije bitno što su vlažne.

Stavite poklopljene lignje na srednju vatru i pustite da puste svu svoju vodu. Kada ostane samo ulje, uspete vode za pola sata pirjanja. Za to vrijeme stavite da se kuha krumpir nasječen na kockice, malo posoljen.

Kada vam tekućina iz lignji ukuha, stvorit će se u tavi karamelizirana masa od kapule. Tek sada stavite dva sitno nasjeckana režnja češnjaka i uspite ocijeđeni skuhani krumpir. Promiješajte i ostavite poklopljeno pet minuta da se sljubi. Na kraju posolite ako vam je neslano jer lakše je posoliti nego dosoliti. Jednostavno, zar ne? A ukus- on je fantastičan!

Recept je izvorno objavljen na portalu Hrvatski glasnik pod naslovom “Lignje na starinski ili težački, ovako su se nekada lignje pripremale uz more, savršenstvo od jela”

Istražite i ostale starinske recepte u našoj rubrici Drevna taverna.

Braco sa Srebrnjaka ipak ne dolazi na Weekend Media Festival

Kontroverzni samoprozvani iscjelitelj Braco na Weekend Media Festivalu u Rovinju ipak nikog neće gledati

Inkvizicija u Dalmaciji: otkrivene kobne sudbine vještica s obale

Progoni vještica u Dalmaciji: otkrivene kobne sudbine vještica s obale