in

MASONERIJA U HRVATSKOJ: Skandal državnog odvjetnika koji je bio član lože obilježio je sadašnjost sinova udovice

U prošlim nastavcima ovog feljtona (linkovi) opisali smo masonstvo 18., 19. i prve polovice 20. stoljeća kao integralni dio društvene scene Hrvatske i Srednje Europe.  

Masoni od 1940. i gašenja šarolike masonske scene u kraljevini Jugoslaviji, do 1989. godina prolaze niz demokratskih promjena. Masoni pokreću postupnu obnovu zadnjih 50 godina.

To je bilo dovoljno da se građanska tradicije i integriranost slobodnog zidarstva u društveni život uglavnom – zaboravi, a široko shvaćanje masonstva svede na pojmove iz specifičnog socijalističkog svijeta teorija zavjera, koji se svodi na postojanje ogromnog broja ‘vanjskih neprijatelja’ koji ‘nikad ne spavaju’, među kojima su prominentni ne samo masoni nego i inače sasvim bezazleni – ‘rotarijanci’ i ‘lionsi’.

Još prije definitivnog raspada SFRJ, masonstvo je obnovljeno uz pomoć u svijetu devedesetih dominatne anglosaksonske masonerije, koja je skupa sa širenjem anglosaksonske političke i popularne kulture preuzela relativni primat na svjetskoj pozornici. Tako su novostvorene lože u državama bivše Jugoslavije uglavnom radile pod zaštitom Ujedinjene velike lože Engleske (UGLE), što ih je ograničavalo na isključivo muško članstvo i izbjegavanje izravnog političkog i društvenog angažmana.

Uz tu masoneriju, običnu zvanu i ‘regularna’, u Hrvatskoj dugo nije bilo druge vrste slobodnozidarskog organiziranja – a onda je iz Slovenije stigla liberalna masonerija, naslonjena na Veliki Orijent Austrije, a osnovana od članova teozofskog društva inspiriranih razgovorom sa jedinom preživjelom članicom međuratne lože ‘Humanitas’, dijela Le Droit Humain – Reda ljudskih prava. Nakon tih liberalnih slovenaca, u Rijeci i Splitu su nastale lože pod zaštitom Velike lože Italije, jedne od brojnih – također liberalnih – matica. Godine 2016. iz okrilja Velikog Orijenta Slovenije izdvojila se grupa članova koji su se povezali izravno sa Parizom i obnovili Le Droit Humain u Hrvatskoj, koji danas ima osam loža, a 2014 godine je Velika Loža Italije je dala samostalnost svojim hrvatskim članovima, koji su se okupili pod imenom ‘Velika nacionalna loža Hrvatske’, sa sjedištem u Rijeci.

Masonske lože u Hrvatskoj

Masoni djeluju kroz tri liberalne matice, te spomenutu, najranije osnovanu, Veliku Ložu Hrvatske, na terenu je postojala i inicijativna skupina čiste ženske lože – GLFF (Grande Loge Féminine de France) u Hrvatskoj, te članovi reformiranog APRMM – Drevnog i prihvaćenog obreda Memfisa i Misraima, koji je impulsima iz Atlante, Chicaga i Tel Aviva počeo doživljavati svojevrsnu svjetsku renesansu.

U tu, razmjerno jednostavnu situaciju, sredinom 2016. se kao meteor uplela brza ekspanzija novoosnovanog ‘Velikog Orijenta Hrvatske’. Priča o osnivanju te organizacije vrlo je kompleksna: ukratko, riječ je o inicijativi iz Latinske Amerike, koja je pod krovom ‘Međunarodne organizacije patriotskih slobodnozidarskih snaga’ pokušala ujediniti mnogobrojne nepriznate, ‘samonikle’ slobodnozidarske organizacije – u novu svjetsku masonsku ‘centralu’.

Nova je inicijativa u Hrvatsku stigla iz Rumunjske, a preko Srbije, i postala poznata po vrlo pojednostavljenom prijemu koji joj je omogućio da uskoro, bar na papiru, ima skoro tisuću članova. Tako su u osvit tzv. Masonskog skandala, u siječnju 2020., mjesec dana prije izbijanja svjetske covid-krize, u Hrvatskoj postojale slijedeće masonske organizacije:

VLH – (Velika loža Hrvatske), dio svjetske organizacije predvođene Ujedinjenom velikom ložom Engleske

VNLH (Velika nacionalna loža Hrvatske) sa središtem u Rijeci.

VSLH (Velika simbolička loža Hrvatske), nastala iz VNLH

VOS (Veliki orijent Slovenije) u Hrvatskoj 

GODF (Grand Orient de France) u Hrvatskoj

LDH (Međunarodni Red Slobodnog Zidarstva za Muškarce i Žene – Red ljudskih prava) u Hrvatskoj

GLFF (Grande Loge féminine de France) u Hrvatskoj

VOH (Veliki orijent Hrvatske) – kasnije rebrandiran kao ‘Velika regularna loža Hrvatske’

VLC (Velika loža Croatia)

Velika loža Dacia, podružnica Velikog orijenta Rumunije

Velika suverena loža Hrvatske, nastala iz VOH-a 

APRMM u Hrvatskoj (Drevni i ispravni obred Memfis-Mizraima, iz linije M. Bertiouxa)

Svaka od tih obedijencija ima jednu ili više loža. Ukupno, na terenu je bilo više od 60 loža ili ‘trokuta’, loža u nastajanju.

Tu je masonsku raznolikost teško pogodio ‘Masonski skandal’, koji izazvao velik broj negativnih medijskih objava o slobodnom zidarstvu, sve do izjava danih sa najviših političkih razina o tome – da je samo članstvo neprikladno za državne službenike.

Dodatno otežavajuću okolnost sa slobodno zidarstvo kreirale su Covid-mjere, koje su efektivno zaustavile rad loža u periodu od skoro dvije godine. Zato su neke od navedenih organizacija efektivno nestale, a cijela scena je u transformaciji.

Dvorac u Trenkovu u proljeće 2022.

TRENK feat. EU: Kada se legendarni barun vraća svom dvorcu u Trenkovu?

Remote monastery holds remains of founders in crypt