in ,

Masonstvo u suvremenom svijetu na granici između tajnosti i javnosti

Slobodno zidarstvo u ovoj 2022. godini, ili po masonskom računanju – 6022., ni u anglosaksonskom svijetu niti na ‘kontinentu’, ni na Orijentu niti u nekadašnjim europskim kolonijama nema više ‘revolucionarni’ karakter već je jedna brojnih bratskih organizacija raspoloživa za članstvo, ‘networking’ i gradnju ‘support circle’, kako se to kaže danas sveprisutnim jezikom priručnika za samopomoć. Uz te društvene aktivnosti, u ložama je prisutno moralno i filozofsko usavršavanje kroz proučavanje prikladne literature i raspravu.

Međutim, masonstvo dolazi u nizu licenci, okusa ili samoniklih inicijativa, i nije jedinstveno ni po sadržaju ni po formi organizacije. Zbog prisutnosti Britanije u medijima i popularnoj kulturi, pojam slobodnog zidarstva se često izjednačava sa razgranatom organizacijom čije je središte UGLE – United grand lodge of England, sa središtem naravno u Londonu. Njene podružnice, doista, i postoje u većini zemalja svijeta, primaju samo muškarce, zabranjuju političku raspravu unutar lože, i djeluju u velikoj mjeri jednoobrazno, kako u Engleskoj, Americi, Hrvatskoj, tako i u od Europe udaljenim dijelovima svijeta. Na to se masonstvo misli i kada se kaže ‘regularno’ masonstvo.

‘Regularno’ masonstvo je dominatno i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali tamo su mnoge lože izašle iz forme dolaska u odijelima, pa članovi kecelje i lente stavljaju na svakodnevnu odjeću. Kao odjek problema građana crne rase prije 1960. da postanu članovi klasičnih loža, popularno je ‘Prince Hall’ masonstvo čiji su članovi uglavnom afroamerikanci.

Nekadašnje ‘kontinentalno’ masonstvo sada je heterodoksno i podijeljeno na mnogobrojne, uglavnom nacionalne, organizacije. Najinternacionalnije od njih su Grand orient de France (GODF), koji baštini progresivne društvene ideje, te Le Droit Humain – red ljudskih prava, koji baštini ideje teozofije i ranog pokreta za ženska prava, o univerzalnom bratstvu i sestrinstvu ljudi. Obje organizacije primaju i žensko i muško članstvo, dok je Le Droit Humain više decentraliziran od GODF-a, iako su obje organizacije idejom i formom bliske. Dio francuske masonerije su i GLFF (Grand lodge feminine de France), najveća organizacija isključivo ženskog masonstva, kao i GLF – Grand lodge de France – koji je pandan britanskog ‘regularnog’ slobodnog zidarstva.

Grand Orient de France (GOdF) je francuska nacionalna masonska organizacija osnovana 1728. godine. To je jedna od najvećih masonskih organizacija u Francuskoj jezičnoj sferi, sa oko 12 000 članova. GOdF se zasniva na principima slobodne misli i tolerancije, te se trudi promovirati humanističke vrijednosti pomoći razvoj osobnosti svojih članova. GOdF takođe ima međunarodnu dimenziju i članove u mnogim zemljama širom svijeta, ali sa središtem u Parizu.

Le Droit Humain International je osnovan 1893. godine u Parizu. Za razliku od drugih masonskih organizacija koje djeluju samo u nacionalnoj ili regionalnoj jurisdikciji, Red je globalno je bratstvo i sestrinstvo s mnogim federacijama i jurisdikcijama u preko 60 zemalja na pet kontinenata. Primarni obred ovog reda je Škotski obred, ali proučavaju se i mnogi drugi, kao što je Lauderdalle, York, i drugi.

Masonska scena Italije je kompleksna, prisutno je nekoliko konkurentnih Grand Orient organizacija, Grand Lodge d’ Italy koja za razliku od Britanske i Francuske prima i žene, kao i tradicionalno Memphis-Misraim masonstvo koje u Italiji ima značajnu političku povijest, od Garibaldija pa do lože ‘Propaganda Due’.

Dok je više spiritualni obred Memphis-Misraim sa drugim svjetskim ratom uglavnom pao u popularnosti, krajem devedesetih doživljava svojevrsni preporod, širi se Amerikom, Izraelom i istokom Europe, te ponovno dobija jači korijen u Italiji. Najveća od matica Memphis-Misraim obreda je WAEO – World Association of Egyptian Obediences, sa središtem u Tel Avivu.

Pored loža umreženih u internacionalne organizacije, postoje i stotine ‘samoniklih’ organizacija, naročito u Južnoj Americi – ponekad grubo nazvanih ‘neregularne’ ili ‘divlje’ lože, koje slijede svoja pravila ali mogu imati značajno lokalno članstvo i aktivnosti.

Upute za svakodnevicu iz zagrebačkog bontona starog 300 godina koje vrijede i danas

Godinu života tražio je ljude koji pričaju priče naših starih  i napravio Črne Noči gdje ništa nije crno – bijelo