in ,

Godinu života tražio je ljude koji pričaju priče naših starih  i napravio Črne Noči gdje ništa nije crno – bijelo 

Kako je iz pera autora izgledao put do Črne Noči – predstave za odrasle nadahnute narodnim pričama

FOTO: Vilka Rrožić

Boss Teatar otvoren je u željom podizanja kulture na kajkavskom području, baštinjenjem i populariziranjem tradicije i starih vjerovanja na suvremen i zanimljiv način Prva predstava za odrasle zove se Črne Noči, a put njezinog nastajanja počinje prije više od godinu dana.

Još kao mali uživao sam slušajući bakine priče koje je njoj pak pričala njezina baka.Ništa mi nije bilo zanimljivije od nadnaravnih likova kojima su prožete- od copernica koje su opsjedale lokalno stanovništvo u jednakoj mjeri u kojoj su ga i spašavale kada je zagustilo, preko Baba Roga pa sve do lučnjaka- izgubljenih duša koje hodaju noću i svjetle si put vatrenim jezicima.

Fasciniran time odlučio sam da prva predstava za odrasle Boss Teatra oživi upravo te stare priče, legende, mitove, vjerovanja i likove.

FOTO: Vilka Rrožić

Tako sam prije godinu dana krenuo u lov na copernice! Susjedi, rođaci, njihove bake i djedovi bili su i više nego sretni da uz “kupicu gemišta” pročešljaju svoja sjećanja i prisjete se priča koje su gotovo zaboravili. Ali nakon kupice-dvije sjećanja su se “podmazala” i priče jedna za drugom počele dolaziti.

Obišao sam kuće u kojima žive najstariji sumještani i slušao njihove verzije. Puno je tu bilo sličnih priča s drugačijim varijacijama. Svaka obitelj ima svoju verziju događaja, ali upravo to je bogatstvo koje me najviše zanimalo.

Osim nadnaravnih likova poput gore spomenutih copernica, Baba Roga, vila, Vraga, Djevice Marije (…) tu su se pojavili i poznati likovi, poput turaka, koji su svakako nezaobilazni u mnogim legendama ovdašnjeg kraja, Veronika Desinička, Zorka, Franciska koja je proklela kuću Erdody…

FOTO: Vilka Rrožić

Nevjerojatnu količinu priča koje sam skupio dramaturginja Kristina Štebih iz Čakovca uspjela je spojiti pod jednu kapu i pretvorila Veroniku Desiničku u Zagorsku Šeherezadu. Kroz legende prolazimo upravo uz njenu pomoć- Veronika kupuje vrijeme pričajući svojem krvniku naše priče i koristeći se njima kao alatima kojima u njemu budi svjetlost i dobrotu.

Pouka

Pouka koju Kovač (Veronikin krvnik), a i publika naše predstave, mora naučiti jest da ništa nije crno-bijelo, da je granica između svjetla i tame daleko tanja od onog što nas društvo uči, da svatko od nas ima potencijal biti dobar čovjek samo ako se zapita, pogleda u sebe i odluči živjeti svoju istinu umjesto one koja mu se nameće. Vraga možda možemo otjerati uz pomoć magije i vjere, ali on će i dalje ostati skriven po šumama oko Ivanščice i čekati sljedeću priliku.

FOTO: Vilka Rrožić

U predstavi igraju dvoje glumaca: Vini Jurčić i Denis Bosak, a režiju potpisuje Barbara Rocco. Upravo uz njenu pomoć Črne Noči imaju toliko jasne, a opet suptilne, prelaze između legenda, toliko emotivne i humoristične djelove i toliko točnu i važnu pouku.

Zanimljive slučajnosti

Kako smo počeli raditi na predstavi imali smo osjećaj da nas vile i copernice favoriziraju, tako su se počele događati zanimljive slučajnosti koje su nam išle u prilog. Dvor Veliki Tabor, za koji se govori da ga još dan danas opsjeda Veronikin duh, pristao je otkupiti premijeru predstave. Prva je izvedba pala ni manje ni više nego na Noć vještica (31.10.2023.), a naš je kostimograf  Mladen Grof Jerneić Erdody- potomak obitelji Erdody o čijem prokletstvu pričamo u jednoj od naših legendi.

Jedno popodne kad smo već imali probe u Velikom Taboru izašli smo i vidjeli prizor nevjerojatne ljepote. Kiša je očistila nebo, a magla poput rijeke klizila među bregima. Odrastajući u Zagorju često sam vidio prekrasne poglede, no ovaj je bio jedan od najljepših. Sjećam se da smo kolegica i ja gleda dobrih 20 minuta prizor pred nama, sve dok ona nije zaključila: “Vile su nas došle pozdraviti.”

FOTO: Vilka Rrožić

Davor Rocco autor je glazbe koja nam neupitno pomaže stvoriti atmosferu i odvesti nas sve dublje u magiju koja na našim bregima, a to dobro znamo, živi još i dan danas.

Predstava Črne Noči bazirana je na nevjerojatnim pričama, kvalitetnoj glumi i temeljitoj režiji, kao takva pokazuje kazalište u svjetlu kakvo bi ono trebalo biti- medij koji dira u srce svakog tko mu daruje priliku.

Publika koja je do sada pogledala predstavu nije ostala ravnodušna, bilo je tu puno smijeha, ali i suza. Veselimo se podijeliti našu predstavu dalje. Sigurni smo da će svi stariji ljudi uživati u nostalgiji kroz koju će ih naše priče provesti, dok će svi mlađi članovi publike ostati oduševljeni izvrsnim pričama koje imamo i magijom koja kroz našu predstavu spaja prošlost i sadašnjost s budućnošću.


Boss Teatar je otvoren 1.5.2022. Nakon što sam diplomirao glumu na ADU Zagreb imao sam priliku igrati u mnogim predstava diljem Hrvatske- od HNK Varaždin do Korčule. Boss Teatar nastao je kao moja želja da pomognem svima kojima Zagreb nije toliko na ruku da osjete čaroliju kazališta. Črne Noči su druga profesionalna predstava koja je nastala u našoj produkciji. Godinu dana prije imali smo premijeru predstave za djecu Čarolija znanosti koja spaja umjetnost i znanost i na interaktivan način približava djeci STEM edukaciju. Osim profesionalnog kazališta Boss Teatar ima i školu glume gdje s polaznicima radi amaterske predstave. Osnovnoškolska grupa u Bedekovčini i srednjoškolska grupa u Krapini u godinu dana rada izdali su već tri amaterske predstave na kajkavskom i standardnom jeziku. A dramski pedagog je Denis Bosak koji osim u Boss Teatru vodi grupe u ZKM-u, Dubravi i KNAPu u Zagrebu.

Želite li ugostiti predstavu možete nam se javiti na mail Boss Teatra: [email protected] ili na broj telefona 098/926-4166. 

Masonstvo u suvremenom svijetu na granici između tajnosti i javnosti

Freske iz masonske lože

Samo stara freska koja prikazuje majmuna otkriva da je na adresi Vlaška 5 djelovala revolucionarna masonska loža