in ,

(Nezaboravljeni) Dvigrad: posjet davno napuštenom istarskom kaštelu u koji dolazi sve više ljudi

Dvigrad u ljeto 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Smješten u središnjoj Istri, Dvigrad je jedan od najimpresivnijih povijesnih lokaliteta ovog dijela Hrvatske. Danas stoji kao nijemi svjedok prošlih vremena- grad u ruševinama. Međutim, iza ovih kamenih ostataka skriva se bogata povijest koja se proteže od prapovijesti do ranog novog vijeka. Ispunjena je usponima i padovima koji su oblikovali sudbinu ovog drevnog grada.

Prapovijesni Dvigrad

Dvigrad, čije ime dolazi od latinskog Duecastelli (dva grada), nekoć je bio središte dva naselja, Moncastella i Parentina. Smješten u Limskoj dragi, koja je služila kao prirodna granica (limes) između rimskih posjeda u Istri, ovaj grad je bio strateški važan.

Njegove početke pronalazimo u prapovijesti kada su lokalna plemena ovdje podizala utvrde. Naselje je ostalo važno i u rimsko doba, zahvaljujući svom položaju na putu koji je spajao unutrašnjost Istre s obalom.

Pogled na Dvigrad
Pogled na Dvigrad FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Rimsko Carstvo je Dvigradu donijelo prosperitet. Tomu svjedoče brojni arheološki nalazi- od keramičkih predmeta do oružja i novca. Međutim, dolaskom barbara i padom Rimskog Carstva, i Dvigrad je doživio pad. Već u 6. i 7. stoljeću grad pogađaju epidemije koje drastično smanjuju populaciju. Slaveni, uključujući Hrvate, doseljavaju se na ovaj prostor nakon pada rimskih vlasti.

Srednjovjekovni uspon i pad

Srednji vijek donosi Dvigradu burnu povijest. Kroz 13. stoljeće grad postupno mijenja etničku strukturu i postaje mletački posjed. Unatoč sukobima između Mlečana, Akvilejskog patrijarhata i lokalnih plemića, Dvigrad uspijeva sačuvati važnost.

Godine 1413., grad konačno prelazi pod mletačku upravu, a Mlečani donose određeni prosperitet. To omogućuje gradu da se razvije kao regionalno središte. U tom periodu, Dvigrad broji preko 200 zgrada unutar svojih zidina, od kojih su mnoge služile za stambene potrebe, ali i za obrtničke radionice i vjerske objekte.

Ulaz u Dvigrad
Dvigrad u ljeto 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Ipak, mletačka vlast nije zaštitila grad od novih nedaća. Početkom 16. stoljeća Dvigrad ponovno pogađa kuga, a krajem stoljeća i malarija, bolesti koje su uzrokovale veliki pomor stanovništva. Stanovnici se počinju iseljavati, a grad polako tone u zaborav. Tijekom Uskočkog rata između Mlečana i Austrije 1615. godine, Dvigrad odolijeva opsadi uskoka, ali pljačka i uništavanje okolnih sela dovode do daljnjeg osiromašenja. Do sredine 17. stoljeća, u Dvigradu živi tek nekoliko obitelji.

Napuštanje Dvigrada 1714. godine simbolizira prebacivanje župe iz bazilike Sv. Sofije u Kanfanar. Grad je tada prepušten prirodnom propadanju, bez pokušaja obnove ili povratka stanovništva. Bazilika Sv. Sofije, koja je nekoć bila središte duhovnog i društvenog života, urušava se početkom 19. stoljeća, ostavljajući za sobom tek fragmente svojih veličanstvenih zidova.

Današnji Dvigrad

Danas, Dvigrad ostavlja dojam monumentalnog spomenika prošlim vremenima. Posjetitelji ulaze u grad kroz gradska vrata koja su još uvijek djelomično očuvana. Prolazom kroz trostruki sustav obrambenih zidina, može se jasno uočiti koliko je grad bio dobro zaštićen. Na samom vrhu nalazi se bazilika Sv. Sofije, ili bolje rečeno njeni ostaci, koji pružaju pogled na ono što je nekada bilo središnje mjesto okupljanja.

Dvigrad u ljeto 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Unatoč devastaciji, Dvigrad i dalje nudi fascinantne vizualne tragove svoje prošlosti. Srednjovjekovni obrambeni zidovi, kule, crkve i ruševine predstavljaju jedinstven prikaz života u jednom od najvažnijih srednjovjekovnih istarskih gradova.

Danas je Dvigrad turistička atrakcija, no mnogi dolaze ne samo zbog ruševina, već zbog priče koju one nose- one o životu i smrti grada koji je preživio stoljeća, ali je naposljetku podlegao.

Dvigrad u ljeto 2024. FOTO: A.M. / Blaga & misterije

Dvigrad nije samo skup kamenih ruševina. On je svjedočanstvo o prolaznosti i podsjetnik na slavnu prošlost Istre, koju je oblikovala ne samo priroda već i ljudska ruka. Napušten i prepušten prirodnim elementima, ostaje fascinantan i opominjući simbol, kako za povjesničare, tako i za slučajne prolaznike koji se susretnu s njegovom tihom, ali snažnom prisutnošću.

Svakako, njegova povijest, sa svim svojim slojevima i preokretima, čini Dvigrad jednim od najzanimljivijih i najvažnijih povijesno-arheoloških lokaliteta u Istri.

Međugorje Gospa Kraljica mira

Vatikan priznao Međugorje, ali ne i Gospino čudo

Židovska groblja u Hrvatskoj sada su zaštićena novom kategorijom memorijalne baštine