in

Odobren projekt vodećih stručnjaka, dvorac u Nuštru postaje hotel, konferencijski centar i restoran, predviđena je i kušaonica rakije

Općini Nuštar odobreno je 800 tisuća kuna iz fondova Europske unije za projekt ”Izrada projektno – tehničke dokumentacije za obnovu i revitalizaciju dvorca Khuen-Belassy u Nuštru” čime počinje prva faza obnove tog dvorca iz 18. stoljeća koji desetljećima  stoji zapušten.

Idejni projekt obnove i revitalizacije nuštarskog dvorca izradilo je troje arhitekata koji zbog dugogodišnjeg zalaganja i dokumentiranja dvoraca i utvrda diljem Hrvatske slove kao veliki autoriteti u tom području – akademik Mladen Obad Šćitaroci, Bojana Bojanić Obad Šćitaroci i Hrvoje Magdić.

Prema idejnom projektu tog trojca, Veliki dvorac postat će muzej s višenamjenskim salonima za koncerte, konferencije i druge komercijalne sadržaje. Mali dvorac postat će  hotel s restoranom. Gospodarska zgrada koja se nalazi u sklopu kompleksa bit će turističko-informativni centar s kušaonicom rakije, vina i domaće hrane.

Rekonstrukcija pročelja i krova, predlažu arhitekti, obavit će se prema starim fotografijama. U obnovljenom perivoju predviđen je vidikovac i auditorij na otvorenom za održavanje priredbi i predstava, a moguće je dograditi i pozornicu.

Ugovor je potpisan 23. svibnja 2018. godine između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Općine Nuštar.

Priča o dva dvorca Inkey koje dijeli granica i sat vožnje; jedan stoji obnovljen i ponosan, drugi je zapušten i opet se prodaje

Vječna počivališta kroz vrijeme: umrle su pokapali u smjeru izlazećeg sunca, a velebitska mirila su mjesta gdje se duša odvajala od tijela