in

Priča o dva dvorca Inkey koje dijeli granica i sat vožnje; jedan stoji obnovljen i ponosan, drugi je zapušten i opet se prodaje

Lijevo: dvorac Inkey u Rasinji, Hrvatska. Desno: dvorac Inkey u mađarskoj općini Iharosberény / Ured za Blaga i misterije

Nekoć su oba dvorca Inkey bili u vlasništvu iste obitelji po kojoj su dobili ime. Jedan se nalazi u Rasinji a drugi u mađarskom mjestu Iharosberény, odnosno Berinji udaljenoj sat vremena vožnje od Rasinje.

Barunska obitelj Inkey napustila je ove krajeve pred kraj Drugog svjetskog rata, nakon čega im se gubi svaki trag.

Njihovi nasljednici putem Ureda za povrat nacionalizirane imovine ( današnjiFond za naknadu oduzete imovine )  više su puta pozivani , ali nitko se nikad nije javio. Dvorac u Mađarskoj doživio je sličnu sudbinu.

Obnovljeni dvorac Inkey u općini Iharosberény ( Berinje ).

Dvorac Inkey u Hrvatskoj pripao je općini Rasinja koja ga je početkom 2006. godine za milijun i pol kuna prodala građevinskoj tvrtki Gratit. Plan je bio: pretvoriti dvorac u hotel visoke kategorije, no kriza je pogodila građevince i sad općina Rasinja pod novim političkim vodstvom želi otkupiti dvorac i tako ga spasiti od propadanja.

Naime, tvrtka Gratit nije imala obvezu ulaganja jer to u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. nije spomenuto što je skandal sam po sebi, pa tako dosad i nije postojala pravna osnova za izvlaštenje.

U međuvremenu, istoimeni dvorac u Berinji također je dugo bio zapušten no tamošnja općina povukla je novac iz EU fondova te ga obnovila i pretvorila u muzej.

Dvorac Inkey u općini Rasinja / arhivska fotografija

Sada su se čelnici općine Rasinja povezali za čelnicima općine Iharosberényo što je u razgovoru za Glas Podravine spomenuo načelnik općine Rasinja Danimir Kolman. Načelnik ističe kako je dvorac Inkey u Rasinji u teškoj imovinsko – pravnoj situaciji.

Tvrtka Gratit u međuvremenu je propala i otišla u stečaj. Općina planira dvorac kupiti temeljem riješenja Trgovačkog suda u Varaždinu o prodaji nekretnina koje su dio stečajne mase, a među kojima se nalaze čestice na kojoj  se nalaze stara škola i dvorac.

Ako općina uspije, u novcu iz EU fondova vidi način za njegovo uređenje. Smatraju i zasad iznose očito, da je dvorac turistički potencijal.

Dvorac Inkey u Rasinji / arhivska fotografija

On je inače zaštićeni spomenik kulture koji u vijestima o gradnji spominje Liber Memorabilium župe Rasinja: „Godine 1883. započeo je Ferdinand baron Inkey Pallenski svoj kaštel i zidati, koji je glede zidanja godine 1885. dogotovljen bio.“

I tako, dok traje pravni postupak, dvorac Inkey u Rasinji propada, a drugi svojom izglednom i sadržajem privlači sve više posjetitelja.

Sve tajne vojničkog graha nemoguće je pobrojati jer ga je svaki kuhar pripremao na svoj način, no jedan detalj ipak čini razliku

Odobren projekt vodećih stručnjaka, dvorac u Nuštru postaje hotel, konferencijski centar i restoran, predviđena je i kušaonica rakije