in

Sve tajne vojničkog graha nemoguće je pobrojati jer ga je svaki kuhar pripremao na svoj način, no jedan detalj ipak čini razliku

Vojnički grah jedan je od najpoznatijih, najcjenjenijih i često jedinih obroka koji je ostao u sjećanju svih vojnika. Iako je ime dobio po vojnicima, tako pripremljen grah čest je obrok i među planinarima, sportašima i turistima.

Znalci kažu kako je tajna vojničkog graha u količini jer jelo dobiva poseban okus koji je nemoguće ostvariti kod pripreme obroka za nekolicinu.

Vjerovalo se da je za uspjeh vojničkog graha bilo presudno nekoliko stvari: količina namirnica, raznovrsnost, dužina kuhanja, blaga ili nepostojeća zaprška, vojni kuhari ili pak sami vojnici koji su grah uporno miješali.

Takav grah ima brojne recepte i varijacije, pogotovo kada se pripremao u poljskim kuhinjama gdje je snalažljivost kuhara često bila presudna.

Foto: Svečana povorka jedinica 11. korpusa u Glini 1950. godine: poljske kuhinje koje se za ovu priliku čak i dime. (Odbrana)

Vojnički grah

Sastojci:

1 kg graha, 1 veliki luk (sitno nasjeckani), 1 žlica masti ili ulja, 2 režnja češnjaka (fino mljevena), 2 čajne žlice crvene paprike, 10 g brašna, 1/2 čajne žličice čilija, 1 lovorov list, 1/2 čajne žličice papra, 15 g soli, voda.

Nakon što ste preko noći namakali grah, stavite ga u lonac hladne vode i kuhajte 20-30 minuta. Zatim procijedite grah i stavite ga u svježu hladnu vodu. Otopite mast (ili zagrijte ulje ako radite s uljem) i dodajte luk. Dinstajte dok ne omekša.

Dodajte češnjak, a potom i brašno. Dinstajte dok brašno ne poprimi laganu smećkastu boju, a potom dodajte papriku i čili. Pomalo dodajte vodu dok se ne napravi kremasta smjesa. Dodajte grah i lovorov list. Dodajte vode dok ne prekrije grah za 2 cm. Kuhajte 1 sat na laganoj vatri.

Vojnički grah s mesom

Sastojci za jednu osobu:

120 g graha, brašno pšeničnog brašna, 20 g svježeg luka, 1 češnjak, 10g svježe mrkve, 3 g koncentrata rajčice, 100g sirovog goveđeg mesa, mast ili ulje 20g, mljevena crvena paprika u prahu 0,3g, papar u prahu 0,1g, 1 peršinov list 1 lovorov list, sol po okusu.

Možete po želji dodati i suha rebarca (15 g.). Kobasice nikada ne stavljajte kuhati u grah, jer će promijeniti okus, Kuhajte ih posebno u toliko vode da ih samo pokrije. Prebran grah potopite u odgovarajuću količinu hladne vode i držite na hladnom mjestu da se moči 1-3 sata. Ocijedite vodu u kojoj je grah močen, pa grah stavite u veću posudu ili lonac, nalijete hladne vode da ga prekrije i kuhajte 10-15 minuta od trenutka kad zavri.

U međuvremenu na zagrijanu mast ili ulje dodajte polovinu sitno sjeckanog luka i mrkve, izrezanu na kockice ili je naribajte, malo popržite i dodajte meso bez kostiju izrezano na kocke. Sve zajedno pirjajte sve dok ne ispari tekućina, skinuti s vatre i odložite na stranu.

Prokuhani grah ocijedite, dodajte mu polovinu sitno izrezanog luka, propirjano meso s ostalim sastojcima (namirnicama) i kuhajte uz povremeno nadolijevanje tople vode dok sve namirnice ne omekšaju. Grah do stavljanja zaprške ne miješajte.

Pripremite zapršku; zagrijte mast ili ulje, dodajte brašno i pržite da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključite grijanje, odmah dodajte mljevenu crvenu papriku u prahu, nasijeckani češnjak i sve dobro izmješajte.

Kada grah omekša dodajte lovorov list, koncentrirani sok od rajčice, prethodno razmućen u toploj vodi, posolite i zapržite uz stalno miješanje graha da se zaprška dobro razmiješa.

Grah sa zaprškom kuhajte još 20-30 minuta. Dodajte papar u prahu, sitno nasijeckani peršinov list, kontrolirajte okusi po potrebi posolite.

Pobuna na bakarskom brodu Ivić jedini je zabilježeni slučaj pobune hrvatskih pomoraca protiv svog kapetana

Priča o dva dvorca Inkey koje dijeli granica i sat vožnje; jedan stoji obnovljen i ponosan, drugi je zapušten i opet se prodaje