in

Pogača z oreji generacijska je tajna đurđevačke Podravine, gdje svako domaćinstvo ovu poslasticu priprema na svoj način

Pogača z oreji / FOTO: Ministarstvo kulture i medija, Arhiv KBJ
Pogača z oreji / FOTO: Ministarstvo kulture i medija, Arhiv KBJ

Tradicijski kolač – pogača z oreji stara je jednostavna i izvrsna poslastica, koju na području đurđevačke Podravine priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega.

Kolač se pripremao za jesenske i zimske poljoprivredne i kućanske poslove u koje je bilo uključeno više ljudi, ali i za vrijeme Korizme i posta. Glavna obilježja pogače je obrađivanje tijesta preklapanjem, žilavo tijesto i hrskava kora. Tradicijski običaj “iti s pogačom” vezan uz rođenje djeteta dobio je ime baš po pogači koja je osnovni element kojim kuma dariva novorođeno dijete.

U nastavku predststavljamo jedan od recepata koji se prenosi kroz generacije i očarava svojom jednostavnošću i bogatim okusom oraha. Ovaj recept datira iz vremena kad su domaćice koristile osnovne sastojke dostupne na selu i pripremale ovu pogaču za obiteljske okupljanja i posebne prigode.

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
0,50 l mlake vode
10 g soli
150 g šećera
500 g oraha (istučenih u možđaru ili samljevenih)
1 žlica masti

Postupak pripreme:

U posudi pomiješajte brašno, sol i mlaku vodu te umijesite glatko tijesto. Ostavite ga da kratko odmori. Orahe istucite u drvenom možđaru ili ih sameljite u stroju za mljevenje mesa. Tijesto potom razvaljajte na radnoj površini i pospite prvim slojem oraha i šećera. Lagano utisnite orahe i šećer u tijesto, a zatim tijesto preklopite. Tijesto nakon svakog preklapanja ostavite kratko da odmori.

Ponovite postupak: razvaljajte tijesto opet, pospite drugim slojem oraha i šećera i ponovno preklopite. Postupak ponovite još jednom s trećim slojem oraha i šećera.

Na kraju, razvaljajte tijesto na veličinu tepsije. Prebacite ga u namašćenu tepsiju.

Dekoracija: gornju koru prošarajte tupim nožem u obliku romba i nabockajte vilicom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta, dok pogača ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Pogača z oreji je idealna uz šalicu čaja ili kave, a svojim rustikalnim okusom i hrskavom teksturom priziva duh starinskih, podravskih kuhinja.

Gorostasna kitopsina prije i nakon restauracije / FOTO: Ivana Horvatek, Blaga&misterije / HINA (MKM), 2024.

Povratak gorostasne kitopsine: u obnovljeni Hrvatski prirodoslovni muzej vraćena je omiljena atrakcija generacija

Tko su istraživači koji su pronašli zaboravljene spise o progonima vještica