in ,

Bilješka o samoubojstvu Josipe Hofbauer u dvorcu Jakovlje

Članak je izvorno objavljen u sklopu projekta “Digitalni zavičaj” udruge za edukaciju i razvoj Proksima autora magistar ekonomije Maria Šimunkovića,

Dvorac Jakovlje

U Narodnim novinama od 27. veljače 1892., na četvrtoj stranici donosi se vijest o Josipi Hofbauer koja je živjela u Jakovlju, a koja je dva dana ranije poginula od hitca iz puške ili kubure sa sumnjom na samoubojstvo.

— (Samoubojstvo?) Ovdašnjemu kr. sudbenomu stolu stigla je sinoć brzojavna prijava od obćinskog poglavarstva u dolnjoj Bistri, da je neka Josipa Hofbauer u Jakovlju nenadano poginula od hitca iz puške ili kubure, pa da je moguće, da je počinila samoubojstvo, nu da je i sumnjivo, nije li tu počinjen kakav zločin. Da se stvar iztraži, izišlo je danas na mjesto čina sudbeno povjerenstvo, kao sudac iztražitelj gosp. viećnik Vakanović, a kao liečnički vještaci g. dr. Antolković i dr. Winkler. Jakovlje je imanje Njeg. Preuzvišenosti gospodina hrvatskog ministra Imbre plm. Josipovića, te je to imanje preuzeo u zakup neki g. Fischer. Dok je ovaj još u Magjarskoj bio zakupnikom jednoga dobra, zapodjenuo je Ijubavni odnošaj sa udatom gospodjom Josipom Hofbauer, koja je napokon svoga muža ostavila i prešla amo u Jakovlje k Fischeru. Čini se, da je Fischer u velikim financijalnim neprilikama, pa da se u tom ima tražiti uzrok ovoj katastrofi. U ostalom sudbena iztraga ima iznieti na vidjelo, tko i što je uzrokom smrti ljepušne i još u cvietu svoje dobe nalazeće se gdje. Josipe Holbauer.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje prije obnove. Foto: Ured za blaga i misterije

Dva dana kasnije, Narodne novine od 29. veljače 1892. godine na četvrtoj stranici donose novosti o tom događaju:

— (Samoubojstvo u Jakovlju.) U subotu javismo, da je gdja. Josefina Hofbauer, koja je živjela kod gosp. Fischera, zakupnika u Jakovlju, u petak u jutro nenadano poginula od hitca iz puške. Sudbeno povjerenstvo je vani svoje obavilo, ali su izvidi sveudilj još u tečaju. Koliko doznajemo, pokojnica je kći c. i kr. majora Strauba kod train eskadrone u Beču. Udata bijaše za jednog pukovnijskog liečnika, ali doskora se razišli. Pokojnica je bila liepa, visoka crnka, te je umrla u 28. godini svoga života. Iza razpita sa svojim mužem, koji je pred nekoliko mjesecih umro, živjela je sad ovdje, sad ondje. Najposlje potraži svoje utočište kod zakupnika Fischera u Jakovlju. Kakav je bio odnošaj izmedju njih, bog bi znao. To stoji, da su ju roditelji u zadnje vrieme opetovano k sebi u Beč zvali. Njezino duševno stanje postajaše svakim danom gore. Od dana do dana bila nervoznija, tako da je i u pilu tražila mira i utjehe. Napokon u petak prije podne sbi se katastrofa. Kako Fischer stvar opisuje, povukla se ona u njegovu pisaću sobu i zaključala za sobom dvoja vrata. Kad je on čuo nenadani hitac, poleti onamo, provali kroz jedna i kroz druga vrata, a kad udje, ona ležaše na parketu, do nje lovačka puška, a krv tecijaše po tokom. Tako pustila dušu. Ubila se sama: naperivši pušku u lievu stranu trbuha i sagnuvši se dolje odapela oroz. Tane joj izašlo na ledjima van.

Josipa Hofbauer rođena je u Budimpešti 8. veljače 1856. godine. Njeni posmrtni ostaci preneseni su 3. ožujka u Štajersku.

Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje / FOTO: : Juraj Vuglec / HDLU

Dvorac jakovlje danas postaje centar umjetnosti, kroz projekt cjelovite obnove i rekostrukcije naziva se i dvorcem umjetnika Oršić- Jakovlje. 

Članak je izvorno objavljen u sklopu projekta “Digitalni zavičaj” udruge za edukaciju i razvoj Proksima autora magistar ekonomije  Maria Šimunkovića, U slobodno vrijeme, među ostalim, bavi se istraživanjem lokalne povijesti i rodoslovnim istraživanjem. S područja općine Jakovlje istražuje prezimena Mihaljek, Jarčan, Tuđen i Šipek.

Projekt “Digitalni zavičaj” pokrenut je sa ciljem istraživanja lokalnog identiteta jakovljanskog kraja. Pod jakovljanskim krajem podrazumijevamo prostor koji obuhvaća Općinu Jakovlje, odnosno mjesta Igrišće, Jakovlje i Kraljev Vrh. Projekt je namijenjen svim prošlim, sadašnjim i budućim stanovnicima Općine Jakovlje, kao i zaljubljenicima u taj kraj. 

Kako je Ladislav Napuljski prodao Dalmaciju Mletcima za 100.000 dukata

Kako vrećica soli na Krku oživljava priču o frankopanskim solanama koje su konkurirale Mlečanima