in

Treba li hrvatskom folkloru dodati Spojena – mitološko biće koje spaja vikende i praznike?

Ilustracija Spojena / FOTO: AI generirano, Blaga & misterije

Spajanje dana u tjednu, produženi vikendi i državni praznici mogu imati tumačenje i u mitologiji. Ona se često priziva kada treba objasniti gdje je nešto nestalo, poput, u ovom slučaju, radnih dana u tjednu koje je možda ukrao… Spojen?

Spojen- mitološko biće modernoga doba

Vid Balog je u svojim knjigama zapisao brojna mitološka bića ovih prostora. Tako je i ideja o Spojenu nastala tijekom jednog od naših brojnih razgovora. Spojen je, naime, novoizmišljeno mitološko biće koje zaslužuje svoje mjesto medu malim noćnim lovcima, vodenkinjama, divovima te besovima i pehovima.

Tako bi Spojen bio mitološko biće koje guta dane u tjednu i priziva se jadikovkama težaka, da ih riješi posla te odrješi obveza. Sve to kako bi dani produljenog vikenda i odmora neometano tekli.

Iako se pretpostavlja da Spojen postoji dugo, njegove manifestacije, za razliku od drugih starijih mitoloških bića, posljednjih godina postaju sve češće. Obično se događaju kada neradni dan pada u radnom tjednu. Upravo se takvi dani nazivaju Spojenovo. Naziv je to za dane koji su inače radni, ali nekom višom silom postanu neradni. Tada se povežu s danima vikenda u jedan dugi neradni period.

Festival nerada

Obično traje tri dana, ali može potrajati i dulje. To se manifestira kada je primjerice Božić te kalendarske godine u srijedu, pa se ponedjeljak i utorak spoje s prethodnom nedjeljom i nadolazećim Božićom. Ponegdje i blagdan Sv. Stjepana u tom slučaju može kumovati Velikom Spojenovu. Tada se petak uveže s neradnim četvrtkom i vikendom koji slijedi.

Molitve težaka su onda i više nego uslišane, a Spojen nastupa u velikom stilu. Iako sve u zemlji staje dok vlada Spojen, puk je najzadovoljniji jer napokon može odmoriti od iscrpljujućeg rada. Mogli bismo reći da onda nastupaju svojevrsne bakanalije, ali u čast bića Spojena!

Formiranje mitoloških bića u narodnim vjerovanjima često ima racionalan uzrok – poput virova u kojima su se utapali ljudi ili nepoznatih zvukova iz šume. Možda bi Spojen tako mogao postati uzrok izgubljenih dana?

Što Vi mislite? Ispunite anketu i dodajte svoj odgovor!

Treba li hrvatskom folkloru dodati Spojena?

Izložba Marte Katavić Svaka obična radnja tamo je neobična osobni je dojam skrivenog svijeta Meksika

Urokljivo zakopano jaje u zemlji iliti kako je kuna proklela selo