in

Imate Peh? Zloduh je to iz drevnih priča koji malim smicalicama zagorčava život i čovjeka može potpuno izbaciti iz takta

Ilustracija / Hans Braxmeier

Sa ovim malim napasnim duhom vjerojatno smo svi imali barem jedan susret. Prema podravskoj predaji ako vam ništa ne ide od ruke i svaki vaš pokušaj neslavno propada, najvjerojatnije vam Peh sjedi za vratom.

On vam ne može nanijeti veće zlo, ali vas može dovesti do ludila. Ako često kasnite na vlak, autobus ili posao moguće je da vas opsjeda ova mala napast.

Iako je riječ peh svakodnevno nazočna u razgovoru ljudi diljem Hrvatske, malo je poznato o zloduhu istog naziva koji se navlači na ljude kao zla sreća.

Prema kazivanju koje je zapisao glumac i pisac Vid Balog Peh je slabašan neduh koji nosi zlu sreću.

“Dok te tak strefi nekakvo zlo kaj neje za veliko, velimo: Imal sem Peha, dok te par pot za redom strefi Peh, velimo: Peh bo me potrl! Dok se lupiš z klepačem po palcu, to ti je Peh- onda plučni na palec, pak pokaži z prstom nekam- samo ne pod zemlo ili na nebo- onda reči: Na’v (na ovaj) kraj, bo ti kraj! Tak so japica coprali, pak Peh otije. No kaj, pak to si znajo, pak i denes si govore da imajo Peha.”

Balog je zapisao i kazivanje vezano za izraz Baba Pehovnjača koji dolazi iz Koprivnice a odnosi se na ženu koja je obuzeta nesretnom silom te i ne htijući škodi svima oko sebe; s takvom ženom nije dobro imati nikakva posla jer za razliku od pehista- čovjeka koji zlo navlači na samog sebe, Baba Pehovnjača zlu sreću prenosi na druge.

Pehta postoji kao njemačko, ali i slovensko mitološko biće, imenom slično hrvatskom Pehu. Prema kazivanju Deana Premeca, pravnika iz Ljubljane (rodom Gotalovčan), Slovenci vele da je Pehta nekakva baba. “Po vetru dojde i dežda nosi.”

Foto: Pehta

Također i hrvatski Peh i slovenska gospa Pehta, dolaze po zraku i zakvače se za čovjeka ili se mogu nadviti nad cijeli jedan kraj: “Celo selo ima peha kaj je kre Drave, pak nas navek oče poplaviti.”

Slovenski etnolog Janez Šmitek piše da za razliku od njemačke Pehte, ponegdje se u Sloveniji (u Rožu i Podjuni) prikazuje kao zamaskirana žena u razdrapanim krpama, često sa strašnom, rogatom maskom i zacrnjenim obrazima. Također je voditeljica pokojnih, osobito dječjih duša, a često donosi kišu i snijeg (babju kašu ili babju pšenu).

Peh i Pehta su ukratko zlosretna bića, duhovi loše sreće, hrvatski muškog, a slovenski ženskog bivanja.

Od stare Koprivnice jedva da ostade kamen na kamenu, ali ipak, tragovi te moćne utvrde nalaze se na neočekivanim mjestima

Potraga za Ivom Senjaninom, opjevanim junakom koji je zbog hrabrosti iz stvarnosti prešao u legendu koju i danas prepričavaju