in , ,

TV SERIJA GRIČKA VJEŠTICA: Zašto se čeka ekranizacija romana Marije Jurić Zagorke o ljubavi Nere i Siniše u doba progona vještica?

Od prvih najava ekranizacije TV serije Grička vještica u produkciji zagrebačkog Jadran filma prošla su skoro dva desetljeća. Ta je produkcijska kuća prije nešto više od mjesec dana pokazala set za snimanje  oštećen u zagrebačkoj oluji uz poruku kako se snimanje nastavlja, kao i pregovori sa stranim partnerom.

FOTO: Snimanje TV serije Grička Vještica 2017. godine / Jadran film

Nakon višegodišnje šutnje o najavljenom snimanju Gričke vještice, ovo je bio prvi glas kako se po pitanju ekranizacije najčitanijeg književnog dijela na ovom prostorima- romana Grička Vještica ipak nešto događa.

FOTO: Set za snimanje Gričke vještice u studiju Jadran filma

Prikazane fotografije koje su izvorno objavljene na službenoj Facebook stranici TV serije Grička vještica prikazuju set of tisuću kvadrata koji se nalazi u studiju Jadran filma prigodno nazvanom Grička vještica. Sastoji se od fragmenata Kamenitih vrata i kamenite ulice sa obližnjim Vještičjim tornjem koji su sagrađeni u stvarnoj veličini.

FOTO: Gradnja baroknog četverprega za potrebe snimanja TV serije Grička vještica

U Jadran filmu navode kako se “radi se o najzahtjevnijoj konstrukciji filmske scenografije do sada u Hrvatskoj koja je realizirana čeličnom konstrukcijom i prirodnim patiniranim materijalima U cijeli set ugrađeno je 18 tona čelika i 60 kubika drveta. Set je posebno opremljen svim elementima za filmsku produkciju na najvišoj razini; šinama za motorizirano kretanje kamere u dužini od 12 metara, kranovima, umjetnoj kiši i magli, posebnoj vrsti rasvjete. “

Javljaju iz Jadran filma i navode kako je “scenografija je prilagođena CGI set extension tehnologiji nakon visine od 8 metara. Kamenita ulica i Kamenita vrata mapirani su LIDAR tehnologijom i fotogrametrijom za potrebe računalne grafike i “unreal engine” sustava. Set je izveden tako da posebno proizvedena četveropreg – barokna kočija za potrebe snimanj s upregnutim konjima može prolazirikroz Kamenita vrata”  javljaju iz Jadran filma i dodaju kako je projekt studija Grička vještica proteklih godina izveden u potpunoj tajnosti.

Čemu tajnost?

U proteklih 50 godina bilo je više pokušaja ekranizacije Gričke vještice – od kojih je posljednja upravo ona Jadran filma koji je ekranizaciju u proteklih dvadesetak godina najavio više puta, no što je u ovome trenutku dosta poznato?

Prema podacima koji su poznati iz medijskih naslova, prvi je dogovor oko snimanja serije s Jadran filmom HRT je postignut još 2009. godine. U travnju 2011. godine, između spomenutih je partnera potpisan Sporazum o pristupanju pregovorima i pripremama za koprodukciju Gričke vještice koji nije realiziran zato što se HRT iz sporazuma povukao tvrdeći kako ‘scenarij za seriju nije kvalitetno napravljen’. S druge strane, Jadran film tvrdi kako od “Gričke” nije želio napraviti još jednu sapunicu kao što je HRT tražio.Nastupila je šutnja.

FOTO: Snimanje TV serije Grička Vještica 2017. godine / Jadran film

Tijekom 2015. godine u medijima se pojavila informacija kako produkcijska kuća Fremantle sa zagrebačkim Jadran filmom ulazi u više milijuna eura vrijedan projekt televizijske serije “Grička vještica”.

FOTO: Snimanje TV serije Grička Vještica 2017. godine / Jadran film

Početkom 2017. godine tako je krenula i promotivna kampanja, s porukom kako Hrvatska traži Neru, odnosno Hrvatska traži Sinišu, gdje se misli na izbor glavnih glumaca koji bi utjelovili omiljene protagnoniste iz Gričke vještice.

Sredinom 2017. godine počelo je snimanje “Gričke vještice”, i to u budućem Zagorkinom muzeju Gričke vještice na zagrebačkom Markovu trgu. Od TV serije se očekivalo da postane jedan od vodećih hrvatskih kulturnih proizvoda. Planirala serija ovoga je puta trebala sadržavati šest sezona sa šest epizoda, od kojih je prva trebala biti prikazana na HRT-u jesen 2018.

U listopadu iste godine, međutim, pak, mediji javljaju kako HRT raskida ugovor s Jadran filmom s rečenicom “Obavješćujemo Vas da je ugovor za djelo Grička vještica zbog neizvršavanja ugovornih obveza od strane tvrtke Jadran film Zagreb raskinut s danom 6. listopada 2017. godine’, stoji u odgovoru koji smo dobili s HRT-a.”.

Jadran film pak, opet tuži HRT čime započinje dugo razdoblje tišine koje završava objavom koja prikazuje studio “Grička vještica”. Što će se događati dalje, ostaje za vidjeti, gdje u ovome trenutku TV serija Grička vještica ostaje misterija koju ćemo u sljedećim nastavcima pokušati razriješiti.

Remembering the deceased: death masks captured final facial features

Haludovo Palace: A decaying Cold War resort built by the owner of Penthouse Magazine