in

U Glini je obnovljena Kuća hrvatske himne gdje je skladana “Horvatska domovina”

Ministarstvo kulture i medija

U Glini je nedavno završena opsežna obnova “Kuće hrvatske himne,” zgrade od iznimnog povijesnog značaja. Ova reprezentativna građevina, zaštićena kao kulturno dobro, poznata je po tome što je u njezinom prostoru 1846. godine Josip Runjanin skladao melodiju za pjesmu “Horvatska domovina” Antuna Mihanovića. 1990. godine ona je postala himna samostalne Hrvatske.

Kuća u kojoj je skladana Horvatska domovina, koja je kasnije preuzeta za himnu samostalne Republike Hrvatske
Pročelje Kuće hrvatske himne / FOTO: Ministarstvo kulture i medija

U znak sjećanja na ovaj povijesni događaj, prema prijedlogu konzervatora, oblikovana je ograda s motivom violinskog ključa kao simbol Runjaninove skladbe. Ova kuća, građena u prvoj polovici 19. stoljeća, služila je i kao okupljalište časnika Prve banske pukovnije. Njezina je važnost dodatno naglašena obnovom koja je uslijedila nakon oštećenja pretrpljenih tijekom Domovinskog rata i katastrofalnog potresa 2020. godine.

Tijekom radova 2023. i 2024. godine, zgrada je prošla temeljitu konstrukcijsku i cjelovitu obnovu. Prilikom istražnih radova otkriveni su i obnovljeni izvorni oslici iz 19. stoljeća. Povijesni su elementi zgrade pažljivo očuvani, vraćajući pročelju izvorni izgled koji je bio narušen tijekom 20. stoljeća.

Unutrašnjost Kuće hrvatske himne sa sačuvanim izvornim oslicima / FOTO: Ministarstvo kulture i medija

Projekt obnove, vrijedan 3.6 milijuna eura, financiran je sredstvima Fonda solidarnosti EU, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te nacionalnim sredstvima.

Ovaj projekt dio je šireg Programa cjelovite obnove kulturnopovijesne cjeline grada Gline, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija nakon razornog potresa 2020. godine. Cilj Programa jest očuvanje povijesne urbane strukture i identitetskih vrijednosti Gline. Obnovom “Kuće hrvatske himne” sačuvana je ključna baština Gline i Hrvatske. Tako je zdanje vraćeno u funkciju kao spomen na značajan trenutak u povijesti hrvatske glazbe i kulture.

Spisi iz doba torture otkrivaju vrijeme kad je za vještičarstvo mogao biti optužen (gotovo) svatko

Kaciga i sablja Nikole Zrinskog

Kaciga i sablja Nikole Zrinskog ostaju sačuvani kao uspomena na junačku obranu Sigeta koja je slomila vojsku Sulejmana Veličanstvenog