in

LIJEPA NAŠA: Autor “Horvatske domovine’ Antun Mihanović umro je u dvorcu koji više ne postoji

14. studenog 1861.

Antun Mihanović bio je hrvatski književnik. Neprolaznu slavu stekao pjesmom ‘Horvatska domovina’ koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena 1835. u desetom broju Gajeve ‘Danice’.

‘Horvatsku domovinu’ ili prema prvom stihu ‘Lijepu našu’ uglazbio je Vinkovčanin Josip Runjanin, a prvi put javno je izvedena 1861. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891. Antun Mihanović je autor i nevelike, ali važne knjižice ‘Reč domovine o hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku’ koju je objavio u Beču 1815.

U ovom djelu je iznio ideje iz kojih se kasnije razvio i program Hrvatskog narodnog preporoda Ljudevita Gaja i ostalih iliraca. Po naobrazbi je bio pravnik. Službovao je kao vojni sudac, a nakon prelaska u diplomaciju kao austrijski konzul u Beogradu, Solunu, Smirni, Carigradu i Bukureštu.

Umirovljen je 1858. kao ministarski savjetnik i od tada je do smrti živio u Novim Dvorima, gdje je i umro 14. studenog 1861.

Dvor u kojem je izdahnuo autor Lijepe Naše Antun Mihanović tužna je ruševina, a nekoć se u Novim Dvorima Klanječkim sanjala neovisna Hrvatska

MASONI I UDBA: U vrijeme Jugoslavije, počeo je nikad završen rat između agenata i zidara

Old sanatorium stands on mountain as reminder of tragic love story