in

Knjiga “Il millione” o putovanju Marka Pola u Kinu zauvijek je promjenila pogled zapada prema dalekom istoku

Marko Polo, mletački trgovac čije je ime postalo sinonim za avanturizam i istraživanje, umro je 8. siječnja 1324. godine u svojoj rodnoj Veneciji. Unatoč misterijama oko mjesta njegovog rođenja, prema uvriježenom vjerovanju, Marko Polo potječe s hrvatskog otoka Korčule, što dodatno obogaćuje priču o njegovom nevjerojatnom životu.

Rani život i Putovanje u Kinu

Kao sedamnaestogodišnjak, Marko Polo se uputio na epohalno putovanje prema Dalekom Istoku, prateći svog oca i brata. Ovo putovanje obuhvatilo je nevjerojatan niz zemalja, dosežući čak do današnjeg Vijetnama i Burme. Polo je bio svjedok raznolikosti kultura, jezika i običaja naroda koje je susreo, čineći ga ranih europskih istraživača i svjetskih putnika.

Ukupno 24 godine proveo je na putu, prelazeći više od 25 000 kilometara. Njegova avantura kulminirala je kada je završio u zatvoru nakon sukoba između đenovljanskog i mletačkog brodovlja kod otoka Korčule.

U tim zatvorskim danima, Marko Polo napisao je knjigu pod nazivom “Il millione”. Ova zbirka opisa putovanja i iskustava u Dalekom Istoku postala je jedno od najznačajnijih djela svjetske književnosti. U knjizi Marko Polo opisuje svoja iskustva i doživljaje tijekom putovanja. Knjiga obuhvaća razne aspekte kineske kulture, društva, prirode, tehnologije i trgovine. Polo je detaljno opisao gradove, ljude, običaje i čuda koja je susreo na Dalekom Istoku, stvarajući živopisnu sliku tih nepoznatih krajeva za europske čitatelje.

Knjiga Marka Pola

“Il millione” je treća najprevođenija i najčitanija knjiga u ljudskoj povijesti, odmah iza Biblije i Kur’ana. Polo je Europu upoznao s bogatstvom Kine, čudesima koje je doživio, a njegove priče postale su izvor nevjerojatne inspiracije za brojne istraživače i trgovce.

Danas, dok obilježavamo obljetnicu smrti ovog iznimnog putnika, sjećamo se Marka Pola kao trgovca svjetlosti iz Dalekog Istoka. Njegova hrabrost i radoznalost oblikovale su europsku perspektivu prema nepoznatom, a njegovo nasljeđe živi kroz stranice “Il millione” i priče o neustrašivom putovanju kroz nepoznato.

Nikola Tesla zbog izuma i ideja ostaje enigma koja će zauvijek fascinirati svijet

Ilustracija saćastih struktura na dnu Jadranskog mora

Misteriozne strukture na dnu Jadrana: kod Lastova, Mljeta i Visa pronađene nepoznate saćaste formacije