in ,

Brodovi koji spajaju obale rijeka: skele na Savi, Dravi i Muri konačno proglašene kulturnim dobrom

Lijevo: Skela Medsave između Zaprešića i Samobora. Desno: skela Oborovo, Nart Savski FOTO: VBT/Lookout

Desetljećima pričaju o mostu, a brod je još tu – česta je doskočica skelara koji svakodnevno upravljaju nekom od 23 aktivne skele koje i danas prometuju Savom, Dravom i Murom, spajajući tako riječne obale kao što su to radi stoljećima.

Skele na Savi, Dravi i Muri

Tradicionalno zvane i brod, skele su plovila za prijevoz ljudi, životinja, vozila i robe s jedne na drugu obalu rijeke koja na rijekama kontinentalne Hrvatske postoje od barem 1. stoljeća prije Krista, gdje se način prijevoza kroz vrijeme u bitnom nije promijenio. Iz tog je razloga i nedavno prihvaćena inicijativa po kojoj je tradicija i umijeće skelarenja u kontinentalnoj Hrvatskoj proglašeno kulturnim dobrom Hrvatske.

Prijelaz preko Save u mjestu Medsave FOTO: VBT, Lookout

Skela se inače između dvije riječne obale pokreće pričvršćena za razapeto čelično uže (prije je korišten debeli konop) koristeći snagu vodenoga toka, upravlja se kormilom, a put traje svega nekoliko minuta.

Riječne skele u Hrvatskoj

U Hrvatskom su registru brodova registrirane 23 aktivne skele na tri rijeke: Savi, Dravi i Muri, dok je tradicija i umijeće skelarenja u kontinentalnoj Hrvatskoj tisućljetna baština koja je oduvijek bila važan i neophodan čimbenik života lokalnih zajednica uz rijeke, kao i važno prometno sredstvo svih ostalih putnika.

Potreba i atrakcija

Skela Oborovo u mjestu Nart Savski / FOTO: VBT / Lookout

To se ogleda i u činjenici da u Hrvatskoj i dalje postoje aktivne skele, što govori u prilog njihovoj vitalnosti unatoč brojnim suvremenim promjenama prijevoza. Proglašenje skela nematerijalnim kulturnom dobrom koncesionarima koji njima upravljaju i općinama gdje se nalaze olakšat će prijave na različite fondove Europske unije za njihovu obnovu, održavanje i promociju, jer ipak su današnje skele podjednako lokalna potreba koliko i atrakcija za sve koji dožive vožnju s obale na obalu.

Ovog ljeta Cres postaje otok čuda- najavljen prvi Isle of Wonders festival fantazije

Tradicija procesije Krīži na otoku Rabu sada je zaštićeno kulturno dobro