in

Riječki jedrenjak “Catterina V” napušten je na otvorenom moru i tu počinje priča o fantomskom brodu i sudbini njegove posade

Foto: Blaga & misterije

Riječka nava “Catterina V” napuštena 1870. na otvorenu moru? Jedini je ovo zapis o tajanstvenoj navi, trojarbolnom jedrenjaku duge plovidbe još tajanstvenije sudbine.

Prvi trag o postojanju tog broda nalazimo u prilozima knjige “Nezaboravni brodolomi” po nazivom “Gubici hrvatskih brodova i pomoraca od 1850. godine do prvog svjetskog rata” koju je napisao Gradimir Radivojević.

Listajući priloge prepune sudbina brojnih hrvatskh brodova kojima se gubi svaki trag, zapis o “Catterina V” zbog nedostatka informacija budi najviše sumnje. Inače popis uključuje i sudbinu broda, lokaciju i godinu, no unos o “Catterina V” neobično je kratak.

Kako je moguće da je posada napustila brod na otvorenom moru? Što se dogodilo s brodom koji je brojao barem dvadesetak članova posade?  Gdje se nalazio? Gdje je pošao i koji je teret nosio?

Rijeka. Pogled s mora, 1850-1905 / Hrvatska mjesta u Grafičkoj zbirci HDA

Priča  o “Catterina V” na prvi pogled  neodoljivo podsjeća na jednu od najvećih pomorskih misterija u povijesti; priču o Marie Celeste koja je pronađena 4. prosinca 1872. godine Atlantskom oceanu u netaknutom stanju, bez ijednog člana posade. U slučaju “Catterina V” ne postoji ni informacija o tome tko je brod pronašao ni što se s njime dogodilo.

Ipak, pronalazimo ju u u popisu brodovlja koji su se tih godina nalazili u vlasništvu riječkog ogranka pomorske obitelji Bačić iz Dubrovnika.

Bačići su bili poznata pomorska obitelj koja se na Kvarneru pojavila kada je  trgovac žitom i brodovlasnik Nikola Bačić, 1865. godine došao iz Dubrovnika u Rijeku. U svom vlasništvu Bačić je imao više jedrenjaka duge plovidbe od kojih su prevladavali barkovi.

Među njima se nalazila i  “Catterina V”, po tipu broda Nava, veliki teretni jedrenjak za prekooceanska putovanja koji je imao između 15 i 40 članova posade. Kao i u slučaju brodoloma barka “Stefano”, nju su činili mladi ljudi, većinom do 30 godina.

Kadetski institut u Rijeci 1850-1899 / Hrvatska mjesta u Grafičkoj zbirci HDA

Hrvatska trgovačka mornarica tada je bila jedna od najvećih i najboljih na svijetu. Za razliku od britanskih, francuskih i španjolskih ratnih brodova i kitolovaca, koji su stalno bili u opasnosti ploveći po morima za koja nije bilo pomorskih karata, hrvatski su brodovi u pravilu plovili utvrđenim trgovačkim putovima na miroljubivim zadacima.

U to vrijeme, baš na godinu nestanka “Catterine V” Rijeka je temeljem zloglasne riječke krpice do kraja pripojena Mađarskoj koja ubrzano razvija Rijeku u svoj najveći pomorsko-lučki centar.

Tim tragom, dolazimo do pomorskog godišnjaka austrijskog Lyoda koji bi trebao sadržavati vijest o ” Catterine V”. Brodu u godišnjaku nema ni traga i njegova sudbina ostaje nepoznata.

 

Iz današnjeg kuta, pitanje je li misteriozna “Catterine V” ikad postojala ima odgovor. Postojala je, no što se točno tog sudbonosnog dana dogodilo zasad ostaje bez odgovora.

Dok traje potraga koja nas vodi preko bezrojnih pomorskih arhiva i starih isprava, sljedećem nastavku, pročitajte saznanja iz muzeja, te pomorskih škola koje su u to vrijeme djelovale na području Kvarnera. Sudbina “Catterine V” ostaje obavijena velom tajne.

Želite ju sudjelovati u potrazi za “Catterine V” ili raspolažete informacijama koje bi dovele do razotkrivanja njezine sudbine, javite se jer ova priča ima nastavak. 

CSI Dubrovačka Republika: Kako su prije 200 godina vještaci pokušavali dokazati trovanje tortom od trava, živim vapnom i opijumom

Dame su posebno cijenile pero crne čaplje, a gospoda su voljela nositi tabaro; bilo je to doba kad je Sabor morao zabraniti raskošno odijevanje