in ,

Izložba Marte Katavić Svaka obična radnja tamo je neobična osobni je dojam skrivenog svijeta Meksika

U četvrtoj godini održavanja projekta Mogućnosti za ’24 predstavljamo izložbu Marte Katavić pod nazivom “Svaka obična radnja tamo je neobična” koju možete razgledati u MSU Black Box   4.7. – 18. 8. 2024.

Marta Katavić: Izložba Svaka obična radnja tamo je neobična

Projekt Mogućnosti postoje kako bi se ojačala razmjena znanja i nastanak novih odnosa između kustosa, umjetnika i publike te mladim umjetnicima olakšao ostanak u profesionalnom polju.

Pokrenula ga je kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti i radnom grupom koja je deliberativnim razgovorima i diskusijama odlučivala o izboru umjetnika.

Marta Katavić: Izložba Svaka obična radnja tamo je neobična

Odluka je na koncu pala na Martu Katavić rođenu 2000. godine,  koja je dosad samostalno je izlagala u Gradskom muzeju Križevci, Galeriji K2 u Križevcima, Galeriji Uža u Zagrebu, T&AC Gallery u Bratislavi, zagrebačkoj Zen Contemporary Art Gallery i Kući za ljude i umjetnost – Lauba. 2023. dobiva Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagradu publike u sklopu natječaja “Erste fragmenti 19” te s Magna cum laude završava sveučilišni prijeddiplomski studij Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Njezina izložba nazvana Svaka obična radnja tamo je neobična sastoji se od slika nastalih tehnikom ulja na platnu, akvarela, fotografija, kratkog, duhovito zamišljenog, dokumentarnog filma i brojnih skica nastalih na studijskom putovanju nekolicine studenata i profesora zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u Meksiko.

Cilj njihova putovanja bio je istražiti i preispitati kolonijalni imaginarij o Drugom i Drugosti u kontekstu zapadnog kulturnog konstrukta. Sudionici/ice projekta posjetili su meksičku saveznu državu San Louis Potosi, istoimeni glavni grad države i pustinju Wirikuta u Meksiku te tamo realizirali radionice i izložbe, dokumentirali odnosno analizirali umjetničku i etnografsku građu na temelju umjetničkog istraživanja zasnovanog na analizi romantičarske opsesije ruševinama, pustinjom i meksičkim piramidama. Program se temeljio na zajedničkom participativnom radu zagrebačkih i meksičkih profesora i studenata/ica.

Marta Katavić: Izložba Svaka obična radnja tamo je neobična

Promatrajući skice, fotografije i slike Marte Katavić, očito je da je žarište njezina vizualnog interesa pejzaž odnosno portreti lokalnog stanovništva. Važan dio privlačnosti Martinih slika proizlazi iz njihove unutarnje napetosti. Naime, formalni jezik koji ova djela koriste, upisuje istodoban visceralan i intelektualan sukob između asertivnog slikovnog naturalizma odabranih tema odnosno pažljivog izbjegavanja njihove egzotizacije i otvoreno slikarske, ponekad gotovo apstraktne, energije kista.

Posjetite izložbu u MSU Black Box   4.7. – 18. 8. 2024.

“Zatajio sam dida” Rekao je unuk promatrajući ovce koje na creskom Tareju piju more

Treba li hrvatskom folkloru dodati Spojena – mitološko biće koje spaja vikende i praznike?