in

Kuća stabla svijeta uvodi u šetnju mitsko – poučnom stazom sve do vrha Peruna u masivu Učke

Nakon 20 godina promišljanja i priprema u sklopu projekta Povežimo se baštinom Općine Mošćenička Draga, u subotu 20. travnja 2024. , konačno je otvoren Interpretacijski centar Etno sela Trebišća: Kuća stabla svijeta.

Nalazi se kod sela Potoki, na početku mitsko-poučne staze koja vodi sve do vrha Peruna u masivu Učke. Posljednjih godina niz je partnera osiguravao financije i logistiku, a samu pripremu sadržaja zbirke vodila je zagrebačka tvrtka Muze, najbolja hrvatska tvrtka za pripremu i organizaciju interaktivnih muzejskih zbirki.

Imao sam čast na ovome projektu prošle godine biti znanstvenim verifikatorom, te su svaki tekst, ilustracija, koncept, video i drugi elementi prošli kroz moje ruke te sam za svaki od njih dao savjet, komentar ili sugestiju kako da bude što točniji i kvalitetniji.

Dva kata povezana drvetom stabla svijeta

Prvi ovakav muzej na našim prostorima na dva kata povezana drvetom stabla svijeta priča priču o starovjernom mitskom svijetu Slavena i Hrvata, o Velesu, Mokoši, Perunu, Jarilu i Morani, o starovjerju, rodnovjerju i svemu povezanome s time.

Muzej je napravljen prema najsuvremenijim standardima interaktivnosti i uključenosti posjetitelja u razgled zbirke te ima brojne skrivene elemente i igre koje se mobilno pokreću ili pak pojavljuju po dodiru ili osvjetljavanju.

Na samome kraju zbirke, prije izlaza, zid je s ilustracijama četiri portreta, četiri velikana koja su sanjala ovaj Muzej i omogućili njegove konceptualne temlje svojim višedesetljetnim radom i istraživanjem.

To su profesori Radoslav Katičić, Vitomir Belaj, Tomo Vinšćak i Veseljko Velčić. Svaki od njih ima i biografiju ispod portreta, a na dnu je polica s njihovim najvažnijim knjigama, Katičićeva pentalogija, Belajev “Hod kroz godinu”. Mošćenički zbornik, Nodilo moje drage mentorice i prijateljice Suzane Marjanić… i najemotivniji trenutak obilaska za mene… moja “Magija”.

Moram priznati da me iskreno dirnuo taj prizor, mojih profesora, suradnika i prijatelja, s kojima sam se družio i surađivao, i kojih, nažalost, nijednoga više nema među nama, te njihovih djela, a moje djelo stoji s njima i svi zajedno dalje sa svojim radom nastojimo razotkriti vela prošlosti i očuvati hrvatsku kulturnu baštinu.

FOTO: D.V. / Arhiva

Svima preporučujem kad su u prigodi da posjete ovaj interpretacijski centar, a potom prošetaju mitskom stazom sve do vrha Peruna i osjete veličanstvenost prirode i njezinih tajni koje šapću kroz minula stoljeća.

Još jednom od srca hvala svima koji su desetljećima sanjali, stremili i radili na ovome projektu, a posebno veliko hvala Muzama i dragoj kolegici Katarini Juras Gregov s kojom sam tada surađivao na ovome divnom projektu.

Slavhalla: u Slavoniji bacaj sjekiru poput drevnog slavenskog ratnika

Na šumskim plažama Tareja na Cresu mjesta su koje čovjek ponovo otkriva