in

Sudbina dvoraca Hrvatske: kako su nekoć devastirane ruševine postale ponos svoga kraja

Podaci Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) otkrivaju kako je na području Republike Hrvatske ugovoreno jedanaest projekata koji se odnose na revitalizaciju i obnovu dvoraca ukupne vrijednosti 560 milijuna kuna.

U prethodnim člancima donosili smo pregled različitih projekata koji se sufinanciraju kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Najviše se dvoraca obnavlja po Slavoniji, prvenstveno u Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Neki od dvoraca su u fazi planiranja što znači kako su kroz projekt odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije što je ujedno i prvi korak prema osiguranju sredstava za daljinu obnovu.

Drugi se pak, trenutno obnavljaju, a treći su već završeni i stavljeni u funkciju o čemu će biti riječi u nastavku ovog članka.

Dvorac Janković u Suhopolju

Dvorac Janković u Suhopolju / Virovitičko-podravska županija

Dvorac Janković u Suhopolju zaštićeni je spomenik kulture iz sredine 18. stoljeća, dok je povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Rekonstrukcijom dvorca koja je završena napravljen je suvremeni multimedijalni izložbeni prostor u kojem se posjetiteljima informacija i edukacija pruža inovativno. U obnovljenom dvorcu mogu se održavati raznolike manifestacije i tematske večeri. U njemu se nalazi  suvenirnica s jestivim proizvodima lokalnih obrtnika, salon za gospodu i suvremeno 5D kino.

U sklopu Centra za posjetitelje nalazi se multimedijalni interaktivni izložbeni postav te ugostiteljski sadržaj i smještajni kapaciteti s 15 soba kategorije 4 zvjezdice.

Polazište za obnovu ovog projekta bila je potreba za spašavanjem dvorca Janković od daljnjeg propadanja te njegovo stavljanje u funkciju kulturnog turizma kroz oživljavanje likova i djela obitelji Janković i cjelokupne kulturne povijesti suhopoljskog kraja i Virovitičko-podravske županije.

Dvorac Pejačević i gradski park u Virovitici

Dvorac Pejačević, Virovitica / Roko Poljak ( CC / SA 4.0 )

Kroz projekt „5 do 12 za Dvorac“ koji je inače dio integriranog razvojnog programa grada Virovitice, obnovljeni su simboli grada – dvorac Pejačević i gradski park.

U sklopu projekta dvorac Pejačević obnovljen je i opremljen s 13 stalnih muzejskih postava. Gradskom parku vraćen je perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje, uređene su šetnice u parku, kao i šetnica ispred gimnazije Petra Preradovića.

Budući da je Virovitica u povijesti bila poznata i kao „mala Venecija“ s čak 16 mostova u samom centru grada, u spomen na to vrijeme obnovljeno je i šest mostova, dva glavna i četiri bočna. Dizajnirali su ih studenti i svaki od njih danas govori svoj dio priče o Virovitici.

Izgled dvorca 2010. godine / Silverije ( ( CC / SA 4.0 )

Tako Most ljubavi koji vodi prema Crkvi sv. Roka ima posebno proširenje na kojem se mladenke vole fotografirati uz dvorac Pejačević u pozadini.

Most zrcala omogućuje različite poglede na sam dvorac, a Gimnazijski most služi kao mjesto za druženje. Portal most predstavlja „prolaz“ iz stare Virovitice u novu urbanu Viroviticu. Glazbeni most koji svira kako posjetitelji po njemu hodaju postavljen je u blizini mjesta na kojemu je bila glazbena škola.

Ovaj je članak dio serijala “Sudbina dvoraca Hrvatske”.

Članak je nastao uz potporu agencije za elektroničke medije

Piše Ivana Horvatek

Obnova zapuštenih dvoraca Hrvatske: od istrage i pripreme do fondova EU

Kako obnoviti dvorac? Donosimo pregled pothvata koji mogu poduzeti samo okretni i strpljivi