in

Misterija potopljenog sefa Re d’Italie: skriva li slučajno pronađeni predmet legendarno izgubljeno blago?

“Leži na dnu uspravno, kao da plovi, na pramcu je uočljiv kljun za probijanje. Prema sredini, vide se teška oštećenja, paluba je propala. Krma stoji uspravno, i dalje je prepoznatljiva.”

Gotovo u jednom dahu prepričava 30-godišnji Andi Marović, svjedok ronjenja na Re d’Italiu, oklopljenu fregatu koja je do nekoliko trenutaka prije pomorske bitke kod Visa bila zapovjedni brod talijanske flote.

U tom presudnom trenutku 20. srpnja 1866. tijekom viške bitke koja je odredila sudbinu današnjeg hrvatskog primorja počeo je metež. Ratne mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije našle su se pred Visom u smrtnom zagrljaju. Niti jedna strana nije popuštala.

Talijanski interes je bio zauzimanje bivših mletačkih posjeda koji su mirom u Campo Formiju 1797. godine pripali Habsburškoj Monarhiji. Ususret talijanskoj floti, plovila je ona Habsburške Monarhije.

Flotne formacije uskoro su bile raspuštene i svaki je brod bio za sebe. Na zapovjednom mostu svog broda “SMS Erzherzog Ferdinand Max” austrijski admiral Tegetthoff primijetio je kako je Re d’Italia uspjela izbjeći pokušaj proboja kljunom drugog austrijskog broda. No, sada je bila u nepovoljnom položaju i Tegetthoff je naredio proboj.

Uskoro je njegov brod probio bok “Re d’Italie” koja je potonula za samo tri minute i u modru smrt odvela četristotinjak članova posade.

Ostavština bitke

Veljača je 2018. godine i obitelj Marović upravo je zatražila dozvolu za zaron na Re d’Italiu, brod s kojim je obitelj sudbinski povezana od 2005. godine kada ju olupinu slučajno roneći na koraljima, korištenjem side scan sonara otkrio Lorenzo Marović.

Nalaz je prijavio, no priznanje da je otkrio slavnu olupinu nikad nije dobio. Uslijedile su godine sudovanja s bivšim ministrom kulture Jasenom Mesićem koji je tvrdio da je on, a ne Marović, prvi otkrio olupinu.

Sudska bitka traje i dalje,Marović tvrdi da ima nalaznicu sa datumima, a Ministarstvo kulture mu taj nalaz i dalje osporava.

“Olupina je prekrivena ribarskim mrežama koje su vremenom ribari na njoj izgubili. U jednom trenu, uz krmu smo primijetili čudan predmet koji odskače od okoline. Izgleda kao frižider visok oko metar i pol. To bi mogao biti sef koji je prema priči čuvao dragocjeni teret.” Prepričava Andi Marović koji kako kaže, roni cijeli život. To mu je i posao, i hobi, i strast.

Legenda o blagu

Prema priči koja je do danas prešla u legendu, Re d’Italia nije nosila samo oružje, posadu i marince, već i civile, birokrate koji su nakon pobjede trebali uspostaviti vlast kraljevine Italije na Visu, a potom i u cijeloj Dalmaciji. Za takvu je operaciju trebao novac pa je uz činovnike, kažu ukrcana i znatna količina srebrnih ili zlatnih lira pohranjenih u sef.

Danas je to blago Re d’Italie za koje kažu da ne postoji, no ipak, čini se kako niti jedno blago ne postoji dok ga netko ne pronađe.

Prošlo je nekoliko mjeseci i obitelj Marović sa svojim ronilačkim klubom Manta iz Komiže dobila je sve potrebne dozvole na zaron na Re d’Italiu, i Palestro, još jednu talijansku oklopnjaču koja je svojim potonućem označila konačan kraj i povlačenje talijanske flote.

“Ronilo se od 8. do 20. kolovoza i tijekom zarona koji je trajao 5 sati ronioci su na olupini proveli pola sata. Ona je morski grob, zaštićena i ništa nije dirano, no iako je vidljivost malena, kroz foto i video materijale dokumentirali smo njezino stanje.” Govori Marović i dodaje da će prema ranijem dogovoru s Ministarstvom kulture  i njima u svrhu analize i istraživanja biti ustupljeni svi materijali.

Ronilački centar Manta

Od zarona do danas, obitelj Marović proživljava emotivne trenutke i novi nalaz predstavlja svojevrsnu zadovoljštinu.

“Imamo svu potrebnu opremu za daljnja istraživanja olupine no na potezu je Ministarstvo kulture koje će odlučiti treba li dalje istraživati olupinu i sef. Hoćemo li to raditi mi sa stručnjacima koje angažira ministarstvo ili netko treći .” Opisuje Andi Marović i nastavlja prepričavajući još dojmova.

“Oko nje je vidljivost loša, no u puno je boljem stanju nego što bi s moglo očekivati. No, Palestro smo puno bolje snimili. Kao i Re d’Italia, na dnu stoji gotovo uspravno, izvire iz mulja i na pramcu se jasno vidi kljun čija je namjena bila drugih brodova. Oko njega je i nekoliko topova koji se jasno vide.” kaže Marović.

Misterija sefa

Od otkrića olupine Re d’Italie 2005. godine do danas, na nju je bilo nekoliko zarona, uvijek uz posebna odobrenja nadležnih institucija. Niti jedna ekspedicija nije javno prijavila postojanje predmeta koji bi mogao biti sef i Andi Marović pretpostavlja kako to nisu primijetili.

Posljednja, ovogodišnja ekspedicija koji su vodili Marovići ima video i foto materijale koji pokazuju kako na 114 metaru dubine, na dnu mora uz Re d’Italiu, leži predmet koji bi mogao biti sef koji skriva milijune.

Ronilački centar Manta

More oko olupine danas je bilo naizgled mirno, no ne sumnjamo kako su radari itekako usmjereni u područje koje bi moglo skrivati blago koje bi, ako se pojave pljačkaši moglo uništiti spomenik i morski grob koji je danas Re d’Italia.  Na potezu je Ministarstvo kulture.

Na nekoć prvoj liniji obrane od Turaka stoji kapela nalik tornju po kojoj je nazvano obližnje selo

Posvečkari, Nevidinčići, Tintilinići samo su neka od imena za nemirne duše za koje vjeruju da postoje oko nas