in

Na nekoć prvoj liniji obrane od Turaka stoji kapela nalik tornju po kojoj je nazvano obližnje selo

Foto: Gotička kapelica u Tornju/tz-pakrac.hr

Jedna od najstarijih gotičkih kapelica u Slavoniji nalazi se na groblju sela Toranj u blizini Pakraca. Spomenik je hrvatske kulturne baštine najviše kategorije. Riječ je o autentičnoj gotičkoj crkvi koja je građena početkom 15. stoljeća.

Graditelji ove kapelice su nepoznati ali se pretpostavlja da su ovakvu monumentalnu građevinu mogli sagraditi samo feudalci, moguće mađarski plemići Tetenji koji su vladali ovim krajem sve do dolaska Turaka sredinom 16.stoljeća kada je razrušena.

Ovaj prostor bio je prva linija turske obrane jer je zapadno postojao pojas „ničije zemlje“, a nakon njega područje Vojne krajine. Pretpostavlja se da je selo Toranj dobilo ime po ovoj crkvi koja izdaleka zaista sliči tornju.

Početkom 18. stoljeća, kada to područje naseljavaju pravoslavni stanovnici, crkva je obnovljena za pravoslavno bogoslužje i 1757. posvećena Sv. Pantelejmonu. U upotrebi je bila do 1931. godine kada je u samom selu Toranj sagrađena nova crkva. Kapelica je bila napuštena, a izgorjela je u Drugome svjetskom ratu.

Radovi na obnovi crkve započeli su 1990. godine, a završeni su nakon Domovinskog rata. Nažalost, njena udaljenost dovela je do toga da je iako obnovljena prepuštena nebrizi i zarasla u gustu vegetaciju koja je počela prijetiti samoj crkvi. Stoga je Povijesno društvo Pakrac – Lipik 2009. godine samoinicijativno preuzelo brigu o uređenju okoliša, a 2010. godine izveden je projekt uređenja okoliša crkve: postavljene su drvene klupe, uređen je prilazni put te je crkva pravilno označena.

Građena je od opeke, a zbog tlorisnog tlocrta doima se okruglom poput tornja. Kameni gotički portal ima skromno profilirani okvir. Na šiljastim gotičkim prozorskim otvorima nalaze se ostaci kamenih kružišta i doprozornika. U unutrašnjosti su ostaci rebara gotičkog svoda koji odlikuje originalnošću i razlikuje se od uobičajenih svodova u gotičkoj arhitekturi. Sastojao se od tri polukupole poduprte s tri rebra koja su naslonjena na tri tzv. službe, odnosno polustupa.

Otprto nebo bilo je znak dobre kobi, trenutka prije nego sve krene nabolje, koje se prije velikih događaja često spominje

Misterija potopljenog sefa Re d’Italie: skriva li slučajno pronađeni predmet legendarno izgubljeno blago?