in

TAJNE MUZEJA: Kako je nastao Kabinet čuda koji čuva janje kiklopa? Zapanjeni mještani redovnicima su počeli donositi sve neobičnije stvari

Blaga & misterije

Kabinet čuda naziv je vitrine u kojoj uz druge životinje preparirane ili očuvane u formalinu stoji i janje s jednim okom, te drugo, s dvije glave. Uz njih se uredno raspoređene na policama nalaze i druge preparirane životinje poput bjeloglavog supa i morske kornjače.

Kabinet je dio etnografske zbirke muzeja franjevačkog samostana Navještenja Marijina na otočiću Košljunu i po svemu sudeći, posjetiteljima zbog neobičnih izložaka najviše ostaje u sjećanju.

Blaga & misterije

No, kako su neobične životinje završile u samostanu? Redovnici odgovaraju kako su ih tamo donijeli mještani začuđeni neočekivanom mutacijom. Znajući da redovnici za svoje zbirke skupljaju sve i svašta, brže – bolje, dopremili bi životinju na Košljun gdje se jedan redovnik bavio prepariranjem.

Blaga & misterije

Tako je u kabinetu čuda završilo i jednooko janje, te drugo, s dvije glave. Kada se to točno dogodilo, nije poznato ni redovnicima. Osim neobičnih životinja, u kabinetu čuda moguće je pogledati i druge već spomenute životinje te zmiju s Kostarike.

Temelje etnografske zbirke postavio je o. Nikola Španjol, počevši s prikupljanjem građe već od 1928. godine. Zbirka darovima mještana i putnika raste i dalje. Zbog svoje cjelovitosti, predstavlja vrlo vrijedan primjer izuzetnog očuvanja stoljetne kulturne baštine.

Blaga & misterije

Između ostalog, u njoj je moguće pronaći rijetke primjerke narodnih nošnji cijelog otoka Krka, od čega su značajni rubi, karakteristična pokrivala za glavu žene. Po načinu stavljanja ruba moglo se prepoznati – djevojku, udanu ženu, udovicu koja se želi opet udati te udovicu koja više ne planira udaju.

Zbirke muzeja franjevačkog samostana Navještenja Marijina na otočiću Košljunu moguće je posjetiti i više podataka moguće je pronaći na ovom linku.

Nakrivo toranj: u Slavoniji stoji templarska crkva čiji kosi zvonik stoljećima nadahnjuje putnike i znanstvenike

Kad kućni predmeti nestanu, to su kažu, lukavi kućni duhovi bajkači koji dođu čovjeku napraviti psinu