in

TAJNE MUZEJA: Nagorjele i pogođene, neke knjige znakovitih imena iz vinkovačke knjižnice ostale su sačuvane

Blaga & misterije

Vinkovačka knjižnica i cijeli njen knjižnični fond potpuno su izgorjeli za vrijeme Domovinskog rata u granatiranju grada u noći 16. na 17. rujna 1991. godine.

Narodna knjižnica i čitaonica Vinkovci 1991. godine je posjedovala 75 000 svezaka knjiga, 1 239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe. Vinkovačka knjižnica je sljednica Vinkovačke čitaonice koju su u kolovozu 1875. osnovala 33 ugledna Vinkovčanina (dr. Oton Kučera- poznati astronom i fizičar, Slavko Cuvaj – kasnije ban i kraljevski komesar…).

Blaga & misterije

Obnova spaljene knjižnice počela je u veljači 1992. godine, dok je grad još uvijek granatiran. Knjižnici je dodijeljena lokacija u Gundulićevoj 6, gdje se nalazi i danas, a ostaci spaljene knjižnice uklonjeni su u proljeće 1993. godine.

Korisnici su ponovo počeli posuđivati knjige u kolovozu 1992. u biblobusu,  koji su knjižnici darovale knjižnice grada Beča. Posudba knjiga u novoobnovljenoj knjižnici počela je u prosincu iste godine.

Među spaljenim knjigama je bila i kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.

Odmah nakon uništenja knjižnice u jesen 1991. počela je akcija „Poklonimo knjigu razrušenim knjižnicama“ kojom je prikupljeno oko 50 000 svezaka knjiga i časopisa.

Blaga & misterije

Danas se u Hrvatskom povijesnom muzeju čuvaju ostaci knjiga iz spaljene knjižnice, a među njima su i u cijelosti sačuvane, ali oštećene knjige Divota prašine Vjekoslava Kaleba (1954.) i Posljednja igra Nikole Pulića (1971.) probijene zrnom streljiva koje se zadržalo u koricama.

Tijekom 1991. u Hrvatskoj je razoreno ili oštećeno 210 knjižnica.

Oštećene knjige nalaze se među 216 predmeta koji su bili izloženi na izložbi  “Nedostupna baština – tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja” 

Hrvatski povijesni muzej brine o nacionalnoj baštini, muzejska građa sastavnica je nacionalne i opće povijesti. Odgoj i obrazovanje mladih i odraslih odvija se putem izložbi i radionica. Djelovanje muzeja možete pratiti i na Facebooku.

KNJIŽEVOST BEZ GRANICA: Započeo Mjesec hrvatske knjige posvećen književnom prevođenju

Bića iz voda koje stoje nazivaju Grabarima, oni dugim ljigavim rukama grabe sve koji se približe i zagaze preduboko

Predaje o bitkama oko Klisa spominju zaboravljeni dvoboj Kružićeva paža Miloša i gorostasnog Turčina Bakote