in

KNJIŽEVOST BEZ GRANICA: Započeo Mjesec hrvatske knjige posvećen književnom prevođenju

FOTO: MJESEC HRVATSKE KNJIGE / MHK.HR

U  novoj, ovog ljetos otvorenoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci koja je potpuno bila uništena u Domovinskom ratu otvoren je Mjesec Hrvatske knjige čiji je moto ​„Nek’ ti riječ ne bude strana(c)”

Ovogodišnje izdanje Mjeseca hrvatske knjige održat će se pod nazivom Književnost bez granica! i posvećeno je književnim prevoditeljicama i prevoditeljima, a odvija se u partnerstvu s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca.

Kako je objasnila koordinatorica manifestacije Sara Džapo, na ovu iznimno važnu temu potaknula je činjenica da je s početkom ove godine Hrvatska ušla u schengenski prostor, prostor bez postojanja graničnih kontrola, pa je zato Mjesec hrvatske knjige odlučio zakoračiti u prostor „književnosti bez granica“. Na tom tragu nametnulo se pitanje tko su oni koji omogućuju „književni Schengen“.

Od 15. listopada do 15. studenog pod sloganom Nek’ ti riječ ne bude strana(c)… u cijeloj zemlji održat će se gotovo 2000 različitih programa koje su osmislile narodne knjižnice, školske knjižnice, visokoškolske i specijalne knjižnice, centri za kulturu, vrtići, instituti, izdavači. Svi programi mogu se pretražiti na mrežnoj stranici manifestacije. 

TAJNE MUZEJA: Nagorjele i pogođene, neke knjige znakovitih imena iz vinkovačke knjižnice ostale su sačuvane

ORGANIZIRATE POVIJESNU MANIFESTACIJU? Javite se da Vas popratimo!

An old Jewish cemetery and cultural monument dedicated to victims of Nazi terror lie hidden in an enchanted Croatian forest